Schaap en lammetje

Kinderombudsvrouw bezoekt kinderen met Q-koorts

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Koorts, extreme moeheid, verminderde eetlust en heftige hoofdpijn. Daar kun je last van hebben als je de ziekte Q-koorts hebt. De kinderombudsvrouw vindt dat er meer aandacht moet komen voor kinderen die deze ziekte hebben. Daarom gaat ze donderdag 20 april langs bij een groep minderjarige Q-koorts patiënten. 

De besmetting

Mensen kunnen besmet worden door dieren die de ziekte bij zich dragen. Dat gebeurt door het inademen van besmette lucht. Dat kan gebeuren als geiten of schapen de ziekte hebben. De bacteriën zitten vooral in het vruchtwater van zwangere dieren met dit virus. Als de beesten lammetjes krijgen dan komen er veel bacteriën vrij in de lucht. Maar het kan bijvoorbeeld ook in de mest van de beesten zitten. Bij de meeste mensen duurt de ziekte ongeveer twee weken. Maar het kan ook langer duren. 

Leven met Q-koorts

De Kinderombudsvrouw praat met kinderen over de invloed van de ziekte. ‘De afgelopen tijd is er veel media-aandacht geweest voor Q-koorts. Ik vroeg mij af: zijn er ook minderjarige patiënten? Zo ja, wat betekent het dan voor hen om te leven met Q-koorts?’, vertelt ze aan Stadsblad Den Bosch.

Emma (6) is de jongste patiënt met de vervelende ziekte. ‘Voor ze ziek was, was ze heel energiek. Nu zit ze als een musje op de bank’, vertelt haar moeder aan Hart van Nederland. Bij Emma duurt de ziekte al een tijd. Het is onduidelijk hoelang ze nog met de ziekte rond moet lopen. ‘Het kan volgend jaar over zijn, maar het kan ook nog vijftien jaar duren’, vertelt haar moeder.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook