Stappenplan kinderombudsman

Kinderombudsvrouw helpt bij belangrijke beslissingen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Morgen bestaat het Kinderrechtenverdrag precies dertig jaar. Een mooi moment voor de Kinderombudsvrouw om een stappenplan over kinderrechten te presenteren. Niet voor volwassenen, maar voor kinderen zelf!

Kiezen naar welke school je gaat, welke dokter het beste voor je is, of waar je gaat wonen als je ouders gaan scheiden. Als het gaat om belangrijke beslissingen in het leven van kinderen, komen kinderen zélf vaak te weinig aan het woord.

Dat vindt Kinderombudsvrouw Margite Kalverboer. Ouders, leraren, artsen, agenten en hulpverleners bedoelen het meestal goed, zegt ze, maar vaak denken ze te weinig na over wat het kind zelf wil.

Belangrijk

Om kinderen beter te kunnen laten meedenken over hun rechten, maakte haar organisatie een toolkit. Daarin staat uitgelegd hoe volwassenen beslissingen nemen, maar ook hoe je zelf kunt laten weten wat je belangrijk vindt. 

Kinderrechtenproof

Tegelijk met het stappenplan voor kinderen, presenteerde de Kinderombudsvrouw ook een plan voor volwassenen die met kinderen werken. Daarin draait alles om de vraag: 'Wat is het beste voor dit kind en wat wil het kind zelf? Helemaal kinderrechtenproof dus!

Anderen lazen ook: De grootste Kinderrechtenles ooit.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook