ANP

Kleine planeet vernoemd naar Tijn (6)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Carolien
Carolien
Plasschaert

In één klap was hij beroemd in heel Nederland: Tijn. De zesjarige jongen die met  zijn nagellakactie voor 3FM Serious Request een dikke 2,5 miljoen euro ophaalde. Deze week werd bekend dat er een planetoïde naar hem is vernoemd.

Planetoïden zijn héle kleine planeten. Ze draaien rondjes in het zonnestelsel. Er zijn ongeveer een miljoen planetoïden bekend. Ruim twintigduizend daarvan hebben een officiële naam. Die namen worden gegeven door een groep van vijftien astronomen van de Internationale Astronomische Unie.  

Zij hebben ervoor gekozen om planetoïde nummer 6327 naar Tijn te vernoemen. Deze was al in 1991 ontdekt, maar had nog geen naam. Tot nu dus.

Telescoop
‘Het is best heel bijzonder dat er een mini-planeet naar een kind is vernoemd’, legt sterrenkundige Govert Schilling uit. ‘Meestal krijgt-ie de naam van de ontdekker, maar die is in dit geval al jaren overleden. Of van een bekende astronoom of andere grootheid. Johan Cruijff en André Kuipers hebben er bijvoorbeeld ook een.’

Tijn heeft een doorsnede van zo’n elf kilometer. Hij draait in een baan om de zon, tussen Mars en Jupiter. Met het blote oog kun je 'm niet zien. Daar heb je een supersterke telescoop voor nodig. 

Pexels

Brief
Tijn en zijn familie hebben nog niet op het nieuws gereageerd. Helaas gaat het niet zo goed met hem. Zijn vader schreef een poosje geleden in een brief dat de gezondheid van Tijn achteruit gaat. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het goed dat we altijd aan hem kunnen denken

Ik vind het heel leuk voor rijn maar ook heel zielig dat hij zo ziek is

ik vind het heel goed maar toch een beetje overdreven.
maar ik vind het wel goed wat hij heeft gedaan voor de wereld.
en zielig dat hij zo kort geleeft heeft. Oeps Vraagtzichaf

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.