Licypriya wil een betere klimaatwet. Eigen foto
Interview

Klimaatactiviste Licypriya (9) uit India genoemd op speciale lijst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Licypriya uit India zet zich al drie jaar in voor een beter klimaat. En daarom kreeg ze een plekje op een speciale lijst van jonge mensen die belangrijke dingen doen voor de wereld. Maar de Greta Thunberg van India moet je haar niet noemen.

Vanaf haar zesde komt Licypriya op voor een beter klimaat in India. Ze staakte voor het parlementsgebouw en spoorde met haar eigen bewegin The Child Movement duizenden anderen aan mee te doen. Op social media vertelt ze over de gevolgen van klimaatverandering voor haar land en ze spreekt er met wereldleiders over.  'Ik ben geboren in Manipur, een klein dorp in het noordoosten van India. Maar toen ik voor het eerst in de stad Delhi kwam, schrok ik van de vieze lucht. Later werd mijn huis twee keer geraakt door een cycloon. In India zijn vaak overstromingen en hittegolven en we hebben last van droogte. Dat zorgde er samen voor dat ik iets wil veranderen.'

Greta van India

Door haar acties wordt Licypriya vaak vergeleken met de Zweedse Greta Thunberg. Ze vindt het geweldig wat Greta doet, maar is niet blij met de vergelijking. 'Ik vind het niet leuk dat mensen mij zo noemen. Ik heb mijn eigen naam en mijn eigen verhaal. Als ik de Greta van India word genoemd, vertellen ze haar verhaal en niet dat van mij.' De tekst gaat verder na de foto.

Licy en GretaLicypriya en Greta demonstreerden ook al eens samen.

Forbes-lijst

Hoewel Licypriya al veel prijzen won voor haar acties, wordt ze door politici uit India vaak genegeerd. Daarom is ze erg blij met haar plekje op de speciale lijst van zakenblad Forbes India, waarin jonge mensen worden genoemd die iets goeds doen voor de wereld. 'Ik krijg veel online haat en bedreigingen. Mensen willen er zo voor zorgen dat ik stil ben. Maar een plekje op deze lijst inspireert me juist om verder te gaan.' De tekst gaat verder na de foto.

Eigen fotoLicypriya leidt een grote klimaatmars in India.

Veranderingen

Licypriya is er trots op dat ze nog zo jong is en nu al veel mensen heeft geïnspireerd. Maar ze hoopt dat er bij de overheid ook iets gaat veranderen. Vorig jaar werd een nieuwe wet tegen luchtvervuiling aangenomen, maar dat is volgens de activiste nog niet genoeg. 'Er moeten drie dingen veranderen: er moet een speciale klimaatwet komen, lessen over het klimaat moeten verplicht worden op scholen en leerlingen moeten zelf bomen planten. Er zijn 350 miljoen leerlingen in India. Als iedereen tien bomen plant, is ons land binnen een paar jaar groen. Dat zal veel helpen.' Voor zichzelf heeft Licypriya een heel ander doel: 'Ik wil later ruimtewetenschapper worden. Ik wil naar de maan of naar Mars om onderzoek te doen naar schone lucht.'Foto: LicypriyaTijdens een protest wordt de activiste tegengehouden door politieagenten.

Anderen lazen ook: Greta zet zich in tegen corona.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps