Hier gebeurt het. Foto: AFP

Klimaattop of klimaatflop?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marlies Pilon Journalist
Marlies
Pilon

Wat zijn de belangrijkste afspraken die gemaakt zijn op de klimaattop COP26 in Glasgow? En houden die afspraken de wereld wel ‘cool’ genoeg?

Geen geld meer naar ‘vieze’ bedrijven

Ruim twintig landen hebben afgesproken geen geld meer te geven aan vervuilende bedrijven in het buitenland. Dit wordt gezien als een grote doorbraak van deze klimaattop. Maar de afspraak is vaag. Er wordt gezegd dat er geen geld meer wordt gestoken in bedrijven die nieuwe olievelden zoeken. Maar of dat ook voor bestaande olievelden geldt, is onduidelijk. 

Kappen met kappen 

Meer dan honderd landen hebben hun handtekening gezet onder een plan om tegen 2030 de ontbossing op aarde te stoppen. Op zich een goed idee voor het klimaat, zegt Sietske (14), die ook in Glasgow is. Maar volgens de activist van Fridays for Future is de afspraak nog veel te ver weg. Want nu kunnen landen dus tot 2030 nog wél heel veel bomen kappen!

Schone vrachtwagens en bussen

Nederland stelde in Glasgow voor dat alle vrachtwagens vanaf 2040 geen uitlaatgassen meer hebben. Ze stoten dan dus geen CO2 meer uit, maar rijden op schone, klimaatvriendelijke energie. Twintig landen en veel internationale bedrijven zetten hun handtekening onder dit frisse voorstel. Toch hadden activisten liever gezien dat dit morgen ingaat, in plaats van over 19 jaar. 

Missie geslaagd? 

Betekent dit dat de top is geslaagd? Dat hangt af van de eindtekst, die komend weekend af is. Alleen als de nieuwe afspraken leiden tot een snelle daling van de CO2-uitstoot kan de opwarming van de aarde rond de 1,5 graad blijven. Dat is nodig voor een gezonde en leefbare wereld, hebben 195 landen afgesproken in het Klimaatakkoord. Volgens een eerste schatting zorgen de beloftes van Glasgow ervoor dat de opwarming net onder de twee graden blijft. De vraag is hoe bindend de eindtekst is. Dat bepaalt of politici en bedrijven deze beloftes ook echt moeten uitvoeren, of dat het blijft bij 'blah, blah, blah'. 

Anderen lazen ook: 6 moeilijke woorden die zullen vallen op de Klimaattop

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook