Beeld ANP

Klimster die klom zonder hoofddoek terug in Iran

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

De Iraanse klimster Elnaz Rekabi is veilig terug in Iran. De sportvrouw kwam in het nieuws omdat ze afgelopen weekend zonder hoofddoek meedeed aan het WK klimmen in Zuid-Korea. En daar staan in Iran strenge straffen op.

Na de wedstrijd in Zuid-Korea was Elnaz Rekabi een paar dagen spoorloos. Veel mensen maakten zich zorgen. Ze waren bang dat ze misschien ontvoerd was door de regering van Iran.

Protesten

Een hoofddoek is in Iran verplicht, ook tijdens het sporten. In het land zijn al weken protesten na de dood van een vrouw die was opgepakt omdat haar hoofddoek niet goed zat. Duizenden mensen zijn daarna de straat op gegaan om te demonstreren tegen de regering en de strenge regels van het land. Ook in Nederland protesteerden mensen. In Iran en ook daar buiten knipten veel vrouwen ook een stuk van hun haar af als protest.

Per ongeluk

De klimster vertelde op het vliegveld dat ze haar hoofddoek per ongeluk vergeten was en dat ze ook geen idee had dat mensen zich zorgen maakten. Waar ze afgelopen dagen is geweest, is nog onduidelijk. Maar toch stond er een grote groep demonstranten op het vliegveld van Teheran, de hoofdstad van Iran, om haar te verwelkomen.

 

 

Anderen lazen ook: Iraanse vrouwen knippen hun haar af uit protest

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook