Nachtwacht

Klodders en rimpels kijken op De Nachtwacht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Goed voor uuurenlang kijkplezier is -ie. De gigantische foto van De Nachtwacht, die het gesloten Rijksmuseum op zijn website heeft gezet. Zo is het wereldberoemde kunstwerk toch nog te bewonderen, gewoon vanuit huis.

44,8. Uit zoveel gigapixels bestaat de mega-foto van De Nachtwacht. Dat is zo scherp, dat zelfs het kleinste rimpeltje van de schutters te zien is. Je kunt zelfs zo ver inzoomen dat de penseelstreken van Rembrandt zichtbaar worden. Ook scheurtjes en kloddertjes verf zijn te zien. 

Onderzoek

Het beeld is gemaakt, zodat het museum kan bijhouden hoe het kunstwerk veroudert.  Er wordt om de zoveel tijd een nieuwe foto van gemaakt. Sinds juli 2019 loopt er al  een onderzoek naar het schilderij uit 1642. Eigenlijk zou De Nachtwacht deze zomer een opknapbeurt krijgen, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Dat staat nu gepland voor 2021. 

Wandelen

Vanaf 1 juni kan je trouwens, áls alles goed gaat, weer gewoon door het museum wandelen. Op die datum is het de bedoeling dat musea in Nederland weer open gaan.

Anderen lazen ook: Nathalie over kunst met apen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

wow dat ze dit ook hebben gevonden

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.