Foto: Shutterstock

Knappe koppen laten hart kloppen buiten lichaam

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Hoopvol nieuws voor mensen die een nieuw hart nodig hebben. Nederlandse artsen is het gelukt om een hart van iemand die al was overleden, buiten het lichaam weer te laten kloppen. Dat is nooit eerder gebeurd in ons land.

Een hart buiten een lichaam laten kloppen, dat is toch onmogelijk?

Dat zou je denken, maar het is toch gebeurd. Allemaal dankzij een nieuw apparaat: Heart in a Box. Amerikaanse knappe koppen ontworpen 'm. 

Wat doet die machine?

Het hart kun je zien als een soort pomp. In je lichaam pompt hij zuurstof, bloed en voedingstoffen rond. Dat bootst deze machine na. En hij kan dus ook een hart weer laten kloppen als het héél even stil heeft gestaan. Vervolgens kan het hart van de overleden persoon worden teruggeplaatst bij iemand die er één nodig heeft, omdat zijn eigen hart niet meer goed werkt.

Heeft het apparaat al levens gered?

Jazeker. In Nederland hebben nu een paar mensen een donorhart gekregen via de machine. En ook in Australië, Amerika, België, het Verenigd Koninkrijk en Spanje is dit al gebeurd. Volgens de Britse gezondheidsdienst zijn er ook zes kinderen tussen de 12 en 16 jaar gered dankzij het apparaat. Freya (14) is daar één van. 'Het is geweldig dat ik deze operatie heb gekregen. Maar ook verdrietig dat iemand anders overleden is', vertelt ze in het filmpje hieronder. (De tekst gaat door onder de video.)

Hoeveel mensen in Nederland wachten op een nieuw hart?

Als een hart niet goed werkt, kunnen mensen een nieuw hart krijgen van een donor. Er staan rond de 120 hartpatiënten op de wachtlijst voor zo'n donorhart. Nu overlijdt nog één op de zeven mensen die op zo'n hart wachten, omdat er niet op tijd één beschikbaar is. De verwachting is dat met deze nieuwe methode, meer mensen op tijd geholpen kunnen worden.

Anderen lazen ook: Hond wacht vijf dagen op baasje voor ziekenhuis.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook