Foto: Patricia Rehe
Uitgelegd

Knuffelen is goed voor je hart

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Ben jij een echte knuffelkont? Goed nieuws! Je wordt er namelijk niet alleen blij van, maar het is ook nog eens goed voor je hart.

Als je met iemand knuffelt, komt er een hormoon vrij: oxycotine (ook wel het 'knuffelhormoon' genoemd). En dat knuffelhormoon helpt bij het helen van je hart, hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt.

Gebroken hart

Het knuffelhormoon maken mensen, en ook sommige dieren, aan als we elkaar aanraken of knuffelen op een manier die we fijn vinden. Dat dat goed is voor je gezondheid (het zorgt bijvoorbeeld voor minder stress), was al bekend. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat dat hormoon ook goed is voor je hart. Bepaalde hartcellen die eerst kapot waren, kunnen we met dat knuffelhormoon weer herstellen. Zo zou je dus kunnen zeggen dat knuffelen kan helpen om een 'ziek' hart weer (een beetje) heel te maken.

Straat oprennen

Oja: vóórdat je nu meteen de straat oprent en de eerste de beste persoon die je ziet gaat knuffelen: zoek wel iemand uit die het ook fijn vindt om geknuffeld te wórden.

In dit filmpje geeft Het Klokhuis antwoord op de vraag: helpt knuffelen tegen pijn?

Anderen lazen ook: Belangrijk rapport over toekomst boeren klaar

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook