Foto Cora van der Weij

Knutselen voor kerst: uit het bos, de boom in!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Even een uurtje het bos in en je hebt zo een tas vol kerstknutselmateriaal. Raap maar mee: dennenappels, heidetakjes, bladeren, stokjes, eikels en dopjes. Hup mee naar huis en alles goed laten drogen. Zet wat lekkere kersthits op en knutselen maar. Jingle bells, jingle bells, knutsel all the wayhayhay!

Kurkhertje
Nodig:Foto Cora van der Weij
- 2 kurken van wijnflessen (liefst 1 grote en 1 kleinere)
- 5 stevige rechte stokjes
- 2 uitgebloeide heidetakjes
- zakmesje
- dikke breinaald
------------------------------------

Prik met de breinaald voorzichtig vier gaten in de ‘onderkant’ van de grootste kurk voor de poten. Die maak je van vier ongeveer even lange stokjes. Eventueel kun je een stukje bast met het mesje wegsnijden zodat je ze makkelijk in de gaten kunt steken. Dan maak je ‘bovenop’ ook een gat met de breinaald. Daar steek je een kleiner stokje in waar je de kleinere kurk, ook met een breinaaldgat erin, op vast zet. Dat is de kop. Zet ’m een beetje scheef. Het begint al op een hert te lijken. Alleen het mega-gewei nog. Maak op zijn kop twee gaten met de breinaald en steek daar de twee mooi vertakte heidetakjes in. Kersthert klaar!

Foto Cora van der WeijPareldopjes en glitterballen
Nodig:
- eikeldopjes met én zonder eikels erin en mét steeltje eraanFoto Cora van der Weij
- grote parelkralen
- verf
- glitter
- lijm
touw
------------------------------------

Kijk eerst welke dopjes en kralen goed in elkaar passen. Doe een randje lijm in de lege dopjes, plak er de kralen in en laat drogen. Pak dan de hoedjes waar de eikeltjes nog in zitten. Verf de nootjes in kleuren die je mooi vindt. Strooi er glitters over terwijl de verf nog nat is. Alles droog? Dan kun je om alle steeltjes een touwtje binden en ze in de kerstboom hangen. Of in een afgebroken dennentak die je ook uit het bos hebt meegesleept! 

Foto Cora van der WeijKerststokmannen
Nodig:
- stukjes hout en stokjesFoto Cora van der Weij
- witte en rode verf
- zwarte permanent marker
- rood-wit keukentouw
------------------------------------

Kijk eerst goed naar je houtjes. Wat ziet er al uit als een baard? Dat wordt de onderkant en verf je wit. Bovenaan maak je een stukje rood: de muts. Het midden laat je houtkleurig of verft je roze (wit mengen met een klein beetje rood). Met rood maak je een stip voor de neus en eronder een streepje voor de mond. Erboven twee zwarte stippen voor de ogen. Naast de mond links en rechts nog een streepje wit: de snor. Hoi kerststokman! Knoop een rood-wit touwtje rond de rand van de muts. Maak zo een hele serie kerstmannen en hang ze bij de ballen in de boom.

Foto Cora van der WeijBladerengel
Nodig:
- kegelvormige dennenappel met dichte schubben
- eikeldopje met een eikel of een kraal erin
- vier mooie bladeren, rood of geel
- witte krijtstift
- zwarte permanent marker
- lijm
- touw
------------------------------------

Tip: Leg de bladeren twee dagen onder een dikke stapel boeken, dan worden ze mooi plat.
Teken met de zwarte stift twee ogen en een mond op de kraal of de eikel: het engelhoofd. Plak het hoofdje op het dennenappellijf. Het steeltje laat je gewoon zitten, dat staat juist grappig. Teken met de witte stift de nerven op de bladeren na. Steek aan beide zijkanten twee vleugelbladeren tussen de schubben. Een touwtje rond het lijf (valt tussen de schubben dus die zie je niet) en je engel is klaar om de boom in te vliegen.

Foto Cora van der Weij
Dennenappelboompjes
Nodig:
- dennenappels (groot en klein)
- verf: wit en een paar tinten groen
- kurken
- zakmesje
- dikke breinaald
------------------------------------

Verf de dennenappels in verschillende tinten groen. Als alles droog is kun je de uiteinden van een paar schubben een beetje wit maken. Het heeft gesneeuwd! De kurken kun je heel laten als je een lange boomstam wilt of in tweeën snijden met het mesje voor kortere stammetjes. Prik met de breinaald een gat in de kurk en steek daar het kleine steeltje onderaan de dennenappel in. O dennenappelboom, o dennenappelboom, wat zijn je schubben wonderschoon!

Anderen lazen ook: Vouw je eigen Kidsweek-kerstboom.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Heel creatief,weel veel. Juichen Blij Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.