Beeld shutterstock
Recepten

Koken bij het kampvuur

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Als je deze zomervakantie op kamp gaat, weet je vooraf eigenlijk al wat daar het leukst gaat zijn: het kampvuur! Liedjes zingen, spookverhalen vertellen en natuurlijk iets te eten maken boven de vlammen. Want wat smaakt er nou lekkerder dan een broodje-aan-een-stok dat je zelf boven een kampvuur gebakken hebt? Nou…deze Kidsweek-kampvuurrecepten dus! En als je geen kampvuur bij de hand hebt, kun je natuurlijk ook gewoon de barbecue of een vuurkorf gebruiken.

Sissende appels

Nodig:
een appel per persoon
kaneel
suiker
stokken

Prik de appel aan een stok. Houd hem boven het vuur en rooster tot de schil een beetje verbrand is en de appel begint te sissen. Laat de appel een beetje afkoelen en pel dan de schil eraf. Bestrooi de appel met suiker en kaneel. Niet te gulzig happen anders verbrand je gegarandeerd je tong.
 

Kampvuurstoofpot

Nodig:
hamburgers
aardappels
groente (bijvoorbeeld uien, wortels, broccoli of champignons)
boter
ketchup
aluminiumfolie

Snij vooraf alles in grove stukken (ook de hamburger) en hussel het door elkaar. Scheur een flink stuk folie af en leg daar een bergje van het mengsel op. Strooi er een beetje zout en peper over en leg er een klontje boter bovenop. Vouw het foliepakketje goed dicht en leg het in de hete as of op de kolen. Spuit er als het gaar is (ongeveer een half uur) een beetje ketchup over en smullen maar.
 

Gevulde aardappels

Nodig:
een ei per person
een grote aardappel per persoon
aluminiumfolie

Snij een dakje van de aardappel (vraag een volwassene om hulp) en bewaar dit voor straks. Hol de aardappel voorzichtig uit met een lepeltje. Let op dat je de schil niet beschadigt, dan raakt hij ‘lek’. Breek het ei en vul hier de aardappel mee, de aardappel wordt dus de nieuwe schil van het ei. Doe het bewaarde topje van de aardappel er op. Wikkel de aardappel met ei voorzichtig in folie. Bak dit in het vuur tot de aardappel gaar is. Je kunt het aardappel-ei naar eigen smaak nóg lekkerder maken door er bijvoorbeeld ook geraspte kaas, stukjes ham of tomatenblokjes bij in te doen.
 

Chocoladebananen

Nodig:
1 banaan per persoon
½ chocoladereep per persoon
aluminiumfolie

Laat de schil om de banaan zitten. Maak over de lengte een snee in de banaan. Snij de banaan BIJNA helemaal door maar laat de schil aan de onderkant heel. Breek de chocolade in stukjes en prop ze in de snee die je gemaakt hebt. Wat je overhoudt, eet je gewoon op. Pak de banaan in met het aluminiumfolie zo dat je nergens meer bananenschil kan zien. Bak de banaan op in de as van het vuur en draai af en toe om. De banaan is gloeiend heet en lekker zacht als hij klaar is. Om te zorgen dat je je vingers er niet bij op eet, kun je hem het beste met een lepeltje leeg lepelen.
 

Gevulde sinaasappel

Nodig:
1 sinaasappel per persoon
een pak kant en klare browniemix (maar zelfgemaakt beslag is natuurlijk niet verboden!)
aluminiumfolie

Maak de browniemixklaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snij het topje van de sinaasappel en bewaar het voor later. Schraap met een lepel het vruchtvlees uit de sinaasappel (maar houd de schil heel). Vul de lege vrucht met klaargemaakt browniemix. Zet het top er weer op en wikkel de gevulde sinaasappel in folie. Laat ongeveer 20 minuten bakken in de hete as. Tijdens het wachten kun je lekker het uitgelepelde vruchtvlees eten.
 

De allerlekkerste stok-broodjes

Nodig voor ongeveer 15 stuks:
1 kilo tarwemeel
600 ml lauwwarm water
1 eetlepel olie
1 eetlepel suiker
1 eetlepel zout
6 gram gedroogde gist (zakje)
1 schone theedoek

Doe alle ingrediënten, behalve het water, in een grote bak of teil en meng alles met je handen. Doe er steeds een scheutje lauw water bij het mengsel en kneed verder. Het kan zijn dat je niet al het water nodig hebt, of dat je juist iets meer nodig hebt. Kneed net zo lang door tot het deeg niet meer aan je handen blijft plakken. Verdeel het deeg in 15 bolletjes. Laat het deeg ongeveer anderhalf uur rijzen in de bak met een vochtige theedoek eroverheen. Doe het deeg op de stokken en bakken maar. Als de broodje gaar zijn, kun je de gaten van de stok vullen met een beetje suiker en een klontje boter.

Anderen lazen ook: Recepten voor ijsjestijd.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps