racisme voetballerij

Komen er strengere regels tegen racisme?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Vanmiddag praten het kabinet en voetbalbond KNVB met elkaar over een strengere aanpak van racisme in het voetbal. De aanleiding is de stilgelegde wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior.

De kans is groot dat er strengere regels komen waarmee racisme in de voetballerij aangepakt kan worden. Het kabinet wil bijvoorbeeld slimmere camera's in stadions en ook de KNVB wil strenger op gaan treden.

Tien minuten

Op zondag 17 november maakten supporters tijdens de wedstrijd FC Den Bosch-Excelsior oerwoudgeluiden. Ook riepen ze racistische scheldwoorden naar voetballer Ahmad Mendes Moreira. De scheidsrechter legde de wedstrijd voor tien minuten stil, toen het de voetballer te veel werd.

Slimme camera's

Premier Rutte zei direct na het incident dat hij samen met minister Bruins (Sport) en minister Grapperhaus (Justitie) wilde praten over hoe ze nu verder moeten. Daarom willen de ministers meer slimme camera's die bijvoorbeeld mensen kunnen herkennen en volgen. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om voetbalfans die zich misdragen te herkennen en te pakken. 

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is er al langer de wens voor een landelijke aanpak, zodat de politiek en sport nauwer samenwerken. Er is al een systeem waarbij clubs de namen van risicovolle supporters kunnen uitwisselen. Een stadionverbod is nu voor vijf jaar. De kans is dus groot dat de KNVB dat gaat verhogen naar 10 jaar. 

Boegbeeld

Minister Bruins is bezig met een campagne tegen racisme. Hij wil graag dat Mendes Moreira een van de gezichten van deze campagne wordt. Het is nog niet duidelijk of de speler dat wil of niet.

Anderen lazen ook: Profvoetballers staan minuut stil bij racisme.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

het is gemeen om racistisch te schelden.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps