kijkwijzer

Komt er ook een kijkwijzer voor YouTube?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

De Kijkwijzer ken je vast. Het zijn symbooltjes waaraan je kunt zien of films, televisieprogramma's en computerspelletjes geschikt zijn voor kinderen. Politici en media-organisaties willen nu dat er ook een kijkwijzer voor filmpjes op YouTube komt. 3 vragen (en antwoorden) daarover.

Kijkwijzer

1. Wat is Kijkwijzer?

Met Kijkwijzer kun je zien voor welke leeftijd een programma, spel of film geschikt is: 6, 9, 12, of 16 jaar. De afkorting AL betekent 'geschikt voor alle leeftijden'. De symbooltjes geven aan wat je kunt verwachten: een mannetje met een grote mond waar lawaai uitkomt betekent bijvoorbeeld dat er scheld- of vloekwoorden voorbij komen. Een vuist betekent dat er geweld te zien is en een spin waarschuwt voor enge beelden. 

2. Hoe waarschuwt YouTube voor enge filmpjes?

Bij YouTube werken mensen die proberen om de meest schokkende filmpjes weg te halen. Ook kunnen kijkers zelf met een rood vlaggetje aangeven wanneer ze vinden dat bepaalde beelden niet oké zijn. Op het kanaal zit ook een veiligheidsknop die ouders en verzorgers kunnen inschakelen. Maar helemaal veilig is deze filter niet. Sommige kind-onvriendelijke filmpjes glippen er toch doorheen. 

In zo'n veertig landen bestaat YouTube Kids. Met deze app kunnen ouders filmpjes en kanalen afkeuren en de zoekfunctie uitschakelen. Kinderen zien dan alleen filmpjes die op de voorpagina verschijnen of filmpjes die hun ouders geschikt vinden. In Amerika is de app sinds 2015 beschikbaar. In 2019 komt YouTube Kids naar Nederland.

3. Krijgt YouTube ook een kijkwijzer?

Politici in de Tweede Kamer willen dat kinderen beter beschermd worden tegen beelden met geweld, seks en scheldwoorden. Ze vinden dat YouTube daarom ook een kijkwijzer moet hebben.

YouTube zelf zegt dat het niet kan. Het zou te moeilijk zijn om al die filmpjes op het kanaal te controleren. Volgens de directeur van Kijkwijzer kan het best. 

Minister Arie Slob van Onderwijs en Media, zei gisteren dat hij met YouTube gaat praten.

Anderen lazen ook: Nickelodeon op zwart tijdens buitenspeeldag.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Daar heb ik echt geen zin in en ik kijk er rog niet naar

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.