rafael nadal koning gravel

Koning van het Gravel: 10x typisch Nadal

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline Ancona
Jacqueline
Ancona

De Spaanse Rafael Nadal heeft als bijnaam de Koning van het Gravel. Dat komt omdat hij het Franse tennistoernooi Roland Garros al elf keer heeft gewonnen! Iets wat zijn collega's nog nooit eerder is gelukt. Neemt hij dit jaar voor de twaalfde keer de enorme beker mee naar huis?

Nadal doet op de baan wel meer dingen die je andere tennissers nooit ziet doen. Tien dingen die Nadal nou echt Nadal maken!

1. Koning van het Gravel

Op gravel (gemalen baksteen) kun je heel goed glijden. Gewoon op je schoenen, naar de bal toe, met je benen in een bijna-split. Precies waar Nadal van houdt. En dat maakt hem de koning van het gravel én de koning van Roland Garros: het enige grandslam-toernooi op gravel. Hij won het toernooi al elf keer!

2. Links met de hand...

Nadal is eigenlijk rechtshandig, maar ging na een tip van zijn coach linkshandig spelen omdat dit lastiger is voor je tegenstander. Slimme zet.

3. ... maar rechts met de voet

Maar met zijn voeten geeft Nadal nog steeds de voorkeur aan rechts. Of hij nou de baan op- of afstapt, altijd eerst met rechts.

4. Flessenstress

Na al die lekker lange rally's, moet je natuurlijk goed drinken. Maar dan wel op een speciale manier. Zo heeft Nadal altijd twee flesjes (eentje uit de koeling, eentje niet) die per se schuin achter elkaar moeten staan en altijd met het etiket naar de baan toe. Dat weet iedereen, ook de ballenjongens en-meisjes. En dus weet deze jongen precies wat hij moet doen als een van de flesjes omvalt...

5. Even deppen

Wat de ballenjongens en-meisjes ook weten, is dat Nadal tussen de punten door altijd even zijn handdoek wil om zijn zweet mee weg te vegen. Want aan die brede zweetbandjes die hij ook altijd omheeft, heeft hij echt niet genoeg.

6. Niet op je strepen staan

Verliezen doet hij dus bijna nooit op Roland Garros, maar wat je Nadal echt nóóit zal zien doen is stappen op de witte lijnen van het veld. Altijd eroverheen, en zie punt drie, altijd eerst met rechts.

7. Zit alles goed?

Bij grandslam-toernooien als Roland Garros hebben tennissers twintig seconden tussen twee punten. Moet te doen zijn, zou je zeggen. Maar niet als je weet wat Nadal allemaal doet voordat hij een bal serveert. Eerst vraagt hij drie ballen en kiest daar de beste twee uit, dan trekt hij zijn broek goed, vervolgens plukt hij (al stuiterend) bij de schouders aan zijn shirt, veegt zijn haar achter zijn linkeroor, gaat na een flinke knijp in de neus door naar zijn rechterkant om daar ook het haar achter zijn oor te vegen. Ook als zijn haar al helemaal goed zit.

8. Gaat u maar voor

Nadal is een echte heer in het tennisverkeer. Zo laat hij altijd de tegenstander voor bij het rusten tussen de punten. Na u!

9. Ik zit hier prima

Is de mini-pauze op de bankjes (die van Nadal staat altijd precies evenwijdig aan de baan) voorbij, dan wacht Nadal net zo lang tot zijn tegenstander is opgestaan. Dan pas stapt hij zelf de baan op. Met zijn rechtervoet eerst natuurlijk.

10. Hap

Op de foto hierboven kon je het al zien. Nadal zet graag zijn tanden in een trofee. Hij deed het elf keer eerder en wie weet mag hij dit jaar voor de twaalfde keer zijn tanden testen op de enorme beker.

Anderen lazen ook: Filmpje: tennissende teckels.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook