De koninklijke familie op Koningsdag 2019 in Amersfoort

Koningsdag wordt Woningsdag: dit kun je doen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

27 april is het Koningsdag. Normaal viert de koning zijn verjaardag met een groot feest. Nu wordt Koningsdag Woningsdag, omdat iedereen door corona thuis moet blijven. Wat kun je wél doen?

Op 27 april wordt koning Willem-Alexander 53 jaar. Maar door de maatregelen tegen het coronavirus moet iedereen dit jaar thuisblijven. Er zijn geen vrijmarkten en het bezoek van de koninklijke familie aan Maastricht gaat niet door. Wat kun je dán doen om de verjaardag van de koning te vieren? Wij geven je tips.

1. Koninklijke kleren

Vrijmarkt of niet, het blijft wél de verjaardag van de koning. Dus trek een oranje shirt aan, zet een oranje hoedje op, of sla een hermelijnen mantel om je schouders. Want wie koninklijke kleren draagt, komt vanzelf in de feeststemming.

2. Oranje eten

Oranje tompoucen, worteltjes, sinaasappelsap, ranja, koekjes of cupcakes met oranje glazuur. Er is genoeg eten te bedenken dat een koninklijk tintje heeft. Smullen maar!

3. Het Wilhelmus zingen

Ook alle Oranjeverenigingen balen dat Koningsdag niet doorgaat. Daarom bedachten ze een nieuw programma. Het eerste onderdeel daarvan: de vlag uit en het Wilhelmus zingen. Dat gebeurt ‘s ochtends om 10 uur. Zet je balkon- of voordeur open en zing mee!

Kind zingt

4. Digitale kleedjesmarkt

Een vrijmarkt in de open lucht zit er dit jaar niet in. Maar online kun je wel spulletjes kopen of verkopen. Daarom komt er een digitale kleedjesmarkt. Hoe die er precies uit gaat zien, is nog niet bekend.

5. Vertel het de Koning

Door corona beleven we nu een vreemde tijd. Hoe is dit voor jou? Maak er een tekening van, schrijf er een verhaal of gedicht over van maximaal 15 regels en lees hier waar je het vóór 22 april naartoe kunt sturen. Alle inzendingen komen in het Boek voor de Koning. Dat wordt op 27 april om 13 uur aan de koning gegeven.

6. Optreden voor ouderen

Ali B kwam met het idee om te zingen voor mensen in verzorgingshuizen. Hij hoopt dat veel andere artiesten dit ook doen en dat op die manier in het hele land mensen kunnen genieten van muziek van bekende artiesten. Dit optreden doen ze dan wel in hun eentje.

7. Proosten op de koning

Om 16 uur wordt de dag afgesloten met een toost op de gezondheid van de koning en eigenlijk iedereen. Je kunt nu alleen met je eigen gezin proosten, maar het idee dat iedereen in heel Nederland dit tegelijk doet, maakt het wel wat feestelijker.

Anderen lazen ook: Koningsdag 2019: de leukste foto's.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Leuk zeg! what goes ideen!

ik vind het wel jammer want bij een online markt je niet mensen tegenkomen die je kennen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.