Hett

Kopzorgen over zwemmende herten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Volvo Ocean Race
Raymond
Krul

Een groep van zeven edelherten is zomaar het Veluwemeer in gesprongen om een stukje te gaan zwemmen. Ze gingen in Gelderland het water in en kwamen er in Flevoland weer uit.

In Nederland is het edelhert behoorlijk zeldzaam. Het dier dat in de zomer roodbruin van kleur is en in de winter grijsbruin, komt alleen voor op de Veluwe en in het natuurgebied Oostvaardersplassen, in Flevoland. Nu zijn er dus op een andere plek in die provincie zeven herten bij gekomen. Het is trouwens niet zo dat ze tientallen kilometers hebben gezwommen. De herten hebben waarschijnlijk maar een afstand van een paar honderd meter afgelegd. Alleen waren ze toen al de provinciegrens overgestoken.

Spruiten en witlof

Prima, zou je denken. Laat de herten maar lekker wennen aan hun nieuwe stek. Maar zo simpel is het niet. Boeren in de buurt willen de herten weg hebben omdat ze bang zijn dat de dieren hun spruiten, witlof, wortels en bloemen beschadigen. Natuurbeheerders van Staatsbosbeheer vinden het juist leuk dat de herten een nieuwe plek hebben opgezocht. Deskundigen gaan zich nu buigen over de vraag wat er met de dieren moet gebeuren.

Damherten

Er is wel vaker gedoe rond herten. In sommige gebieden in Nederland komen veel damherten voor, een dier dat veel minder zeldzaam is dan het edelhert. Twee maanden geleden nog is besloten om een groep van dertig damherten in Zuid-Holland dood te schieten omdat ze voor gevaarlijke situaties in het verkeer zorgden. Er is altijd veel discussie over dit soort maatregelen. Dierenliefhebbers spannen regelmatig rechtszaken aan om het afschieten van de dieren te voorkomen.

Anderen lazen ook: Hert trekt baantje in Goudse gracht.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps