EPA

Koraal Great Barrier Reef sterk afgenomen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Dansend koraal, kleurrijke vissen en een helder blauwe zee: het Great Barrier Reef is prachtig. Maar het gaat niet goed met het grootste koraalrif ter wereld. Sterker nog: er is een dieptepunt bereikt.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de hoeveelheid koraal op het rif met zo’n veertien procent is gedaald. Dat percentage is bijna even hoog als in 1985, het jaar dat onderzoekers begonnen met het meten van de koraalbedekking. Dat jaar wordt bestempeld als een ‘dieptepunt’ omdat het percentage koraalafbraak toen erg hoog was.

Bedreigd

Het gaat al lang niet goed met het Great Barrier Reef. In 2016 en 2017 stierf er een recordhoeveelheid koraal af door te warm zeewater. Vanwege de klimaatverandering warmt de temperatuur van het zeewater steeds meer op. Hierdoor verbleekt het rif of sterft het zelfs af. Een andere grote bedreiging zijn zeesterren: de dieren eten het koraal op en richten veel schade aan. Ook natuurgeweld als cyclonen en tyfoons zijn slecht voor het rif.

Herstellen

Gelukkig is het koraal in staat om zichzelf te herstellen. Op sommige plekken ontstaat op dit moment nieuw koraalrif. Maar als het klimaat zo snel blijft veranderen, dan heeft het Great Barrier Reef geen tijd om te herstellen. Onderzoekers zeggen dat wereldwijd zo’n 99 procent van al het koraal verloren gaat als de klimaatverandering niet stopt.

In deze video zie je hoe mooi het Great Barrier Reef is:

Anderen lazen ook: Nieuw koraal in de maak voor Great Barrier Reef. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Het is een beetje stom maar ook heel leuk en grappig

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.