koraal

Koraal wordt snel witter en zwakker

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Het gaat slecht met het koraal. Australische deskundigen waarschuwden deze week dat het grootste deel van het kleurige onderzeelandschap deze eeuw niet zal overleven.

Het grootste rif ter wereld, het beroemde Great Barrier Reef bij Australië, is al voor bijna de helft dood.

Wat is het probleem?

Australische wetenschappers zeiden deze week dat een groot deel van het Great Barrier Reef al is verbleekt. Dat hebben ze ontdekt doordat duikers regelmatig met waterbestendige kleurkaarten de zee in gaan om de kleur van verschillende koraalsoorten te controleren. Uit de resultaten blijkt dat een groot stuk van het rif al gebleekt is.

Waarom is dat erg?

De mooie kleuren van koraal komen van de algjes die er op wonen. Die algen kunnen niet tegen het warmer worden van het zeewater. Als dat toch gebeurt, gaan ze dood en verbleekt het koraal. En hoe lichter het koraal wordt, hoe zwakker het wordt. Het breekt dan makkelijk af, in een storm bijvoorbeeld. En dan sterft het.

koraal

Is het koraalrif nog te redden?

Koraal kan zich herstellen. Dat duurt wel lang want het groeit met een slakkengangetje. Een klein stukje doet er wel twintig jaar over. Om het te laten herstellen, moet het wel goed beschermd worden. Tegen het warmer worden van het zeewater is op korte termijn weinig te doen. Maar aan vervuiling kan wel iets worden gedaan. Die zorgt voor zuur en troebel water en daar kan koraal niet tegen.

Waarom is het erg als koraalriffen verdwijnen?

Rond de koraalriffen leeft wel 25 procent van al het oceaanleven. Bovendien beschermen koraalriffen de kust. Ze breken de golven, wat vooral tijdens stormen handig is.

koraalrif

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Weg met de koraalduivel!.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps