Unsplash

Kostbare gestolen boekenschat teruggevonden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Het lijkt wel een filmscène: inbrekers die een gat in een dak maken en vervolgens via touwen een gebouw binnendringen. Dit gebeurde drie jaar geleden in Londen. De kostbare boeken die de inbrekers meenamen zijn nu eindelijk teruggevonden.

Het gaat om tientallen boeken geschreven door wereldberoemde wetenschappers als Galileo Galilei en Isaac Newton. Een dure buit: de waarde van de boeken wordt op bijna drie (!) miljoen euro geschat. Dat moeten de inbrekers hebben geweten, aangezien ze een heel spektakel maakten van de inbraak. Na het maken van gaten in het dak, abseilden ze naar beneden om vervolgens succesvol de bewegingssensoren te ontwijken en te ontsnappen met de boeken. 

Roemeense maffia

De inbrekers bleken lid van de Roemeense maffia. Deze criminele bende stal vaker dure spullen uit het buitenland. De kostbare boeken werden uiteindelijk teruggevonden in Roemenië. Daar lagen ze in een verborgen ruimte onder een huis. Inmiddels heeft de politie twaalf verdachten opgepakt. Deze horen binnenkort hun straf van de rechter.

Waarom zijn deze boeken zo kostbaar?

De gestolen boeken zijn geschreven door Galileo Galilei en Isaac Newton. Galilei is een beroemde uitvinder die onderzoek deed naar het heelal. Hij was de eerste die zag dat de zon niet om de aarde draait, maar andersom. Hierdoor kon Isaac Newton de kracht van de zwaartekracht ontdekken. Deze uitvindingen zijn heel belangrijk geweest voor de manier waarop mensen naar de wereld kijken. De handgeschreven boeken zijn daarom van grote waarde. 

Op deze foto zie je de boeken toen ze werden gevonden:

Anderen lazen ook: Politie vangt dieven met 208 tubes tandpasta.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik ben een boek

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.