foto EPA

Koudste zwemtocht op aarde

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
maartje 2015nieuw.jpg
Maartje
Dammers

Terwijl in veel landen de mussen van het dak vallen, maakt de Britse langeafstand-zwemmer Lewis Pugh (51) zich op voor de koudste zwemtocht ooit. Eind deze maand duikt hij het ijskoude water van het Groenlandse Ilulissat-fjord in. Zo wil hij aandacht vragen voor klimaatverandering.

Pugh wordt ook wel de Speedo-klimaatactivist genoemd. Gekleed in slechts een zwembroek, badmuts en met een duikbrilletje op duikt hij vaker het water in om aandacht te vragen voor klimaatverandering en vervuiling van de oceaan. Zo zwom hij al een keer het Kanaal over en dook in tien minuten onder een ijskap op Antarctica door. Ook dit keer wil hij laten zien hoe belangrijk het poolijs voor onze planeet is. ‘Het koelt de aarde', zei hij bij de bekendmaking van zijn plannen. 'Geen ijs, geen leven.’

(in dit Engelstalige filmpje zie je Pugh in actie)

Klimaatconferentie

Maar juist met het ijs op aarde gaat het niet goed. Door klimaatverandering smelten de poolkappen in rap tempo. Deze week bracht de VN nog een alarmerend klimaatrapport uit waarin staat dat de aarde veel sneller opwarmt dan verwacht. In oktober praten wereldleiders in het Schotse Glasgow over wat daaraan gedaan moet worden. 

Meest uitdagende tocht ooit

Het IJsfjord van Ilulissat is de snelst bewegende ijsschots ter wereld en verschuift elke dag zo’n dertig meter. Het water eromheen is ijskoud en de snijdende wind maakt het voor Pugh straks allemaal nog oncomfortabeler. Ook kan hij niet in één streep naar de finish zwemmen, maar moet hij slalommen om drijvende ijsbergen. Het wordt zijn ‘meest uitdagende tocht ooit’. En de eerste meerdaagse zwemtocht in het poolgebied. Op 25 augustus plonst Pugh het water in.

Anderen lazen ook: Klimaatverandering zorgt voor extreem weer.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook