Foto: ANP

Krijgen vleesvervangers andere namen?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Vegaworst, groenteburger of sojamelk. Dierlijke namen voor vleesvervangers en zuivelproducten zijn verwarrend, vinden sommige Europese politici. Daarom willen zij een verbod op verwijzingen naar dieren op plantaardige producten. Het Europees Parlement stemt er deze week over.

In Nederland liggen de schappen vol plantaardige producten die niet alleen lijken op de dierlijke versies, maar ook nog eens bijna dezelfde namen hebben. Denk aan kipstuckjes of vega-schnitzel. Terwijl je in andere Europese landen juist goed naar die vleesvervangers moet zoeken. Wat is beter? Daar wordt al jaren over gediscussieerd.

Mensen in de war

De strijd begon bij de Europese Landbouwcommissie, die ervoor moet zorgen dat er in de Europese Unie genoeg eten op een duurzame manier wordt verbouwd. Die vindt het niet duidelijk genoeg dat de producten niet van of door dieren zijn gemaakt. Mensen worden daardoor op het verkeerde been gezet. 

Europees verbod 

De internationale organisatie ProVeg was er daarna als de kippen bij en maakte gehakt van dat argument. Het is juist handig dat je weet welke smaak je kunt verwachten en daarom moeten de namen blijven, vindt de organisatie. Met een petitie werden meer dan honderdduizend handtekeningen ingezameld.

Eén Europese richtlijn

Omdat de producten in meerdere landen verkocht worden, is het tijd voor één Europese richtlijn, vindt het Europees Parlement. Daarom wordt er over twee weken over een verbod op vleesnamen gestemd. Als meer mensen tegen de vleesnamen zijn dan voor, dan is de stap richting nieuwe namen wat dichterbij.

Anderen lazen ook: Jinke (10) wordt vegetariër: 'Ik doe het stap voor stap'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Vleesopvolgers

Nee want er staat toch veegetaries bij dan weet je toch dat het veegetarie is

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.