Smog, china, mist, lucht, vervuiling

Krijgt China eindelijk een blauwe hemel?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisanne
Lisanne
van Sadelhoff

De Chinese premier heeft de inwoners van China iets beloofd: een blauwe hemel. Want een blauwe lucht, die is in veel steden amper te zien. Dat komt door sterk vervuilde lucht: smog. 

Premier Li Keqiang van China was duidelijk. 'We zullen onze hemel weer blauw maken', zei hij tijdens een politieke bijeenkomst in China. Dat meldt de NOS.

Ontevreden Chinezen

De belofte komt niet uit de lucht vallen. Veel Chinezen zijn namelijk boos en ongerust over de vieze lucht. Ze dragen mondkapjes om de smerige lucht niet in te ademen en hebben een app op hun telefoon die laat zien hoe vies de lucht is. 

Smog in China

Soms is de smog zó heftig, dat de regering mensen adviseert binnen te blijven. De scholen zijn dan dicht. Vooral in de hoofdstad Beijing is het vaak mis.

Giftig

Smog is giftig. Het is een mengseltje van smerige stoffen. Die worden vooral door auto's uitgestoten. Sommige deeltjes zijn zo klein dat ze diep in je longen kunnen komen. Daar kun je erg ziek van worden.

Om de smog te verdrijven, wil premier Li schonere energie. Zo moeten kolencentrales moderner worden gemaakt, zodat er minder giftige stoffen vrijkomen. Ook gaan de Chinezen op zoek naar andere, 'schone' energiebronnen.

Benieuwd hoe smog eruitziet? Bekijk dit filmpje: 
 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps