Fossiel kuikentje

Kuikentje van 127 miljoen jaar oud gevonden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

In Spanje is het fossiel van een piepjong kuikentje gevonden. Geen kuiken zoals wij dat kennen, maar een vogeltje met klauwen aan zijn vleugels en tanden in zijn snavel.

Het baby-kuiken was toen het nog leefde ongeveer 5 centimeter groot. Dat is iets langer dan je wijsvinger. Waarschijnlijk is het vogeltje kort nadat het uit het ei kwam doodgegaan. Het was het nog niet sterk genoeg om te kunnen vliegen. 

Uitgestorven

Het kuiken leefde 127 miljoen jaar geleden, samen met de dinosaurussen. Wetenschappers zijn heel blij met de bijzondere vondst. Fossielen van vogels uit die tijd zijn namelijk héél zeldzaam. Het vogeltje hoort bij een groep uitgestorven vogels die de 'enantiornithes' heet. 

Ontwikkeling

Onderzoeker Luis Chiappe vertelt: 'Door dit vogeltje weten we straks meer over de ontwikkeling van vogels in de afgelopen 100 miljoen jaar. Het is fantastisch om te zien dat vogels van toen er al een beetje zo uitzagen als de vogels van nu.'

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Bijzonder oudste fossiel ooit gevonden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Cool! En heel veel jaren geleden? Een wonder dat het kuiken nog kan leven.

Het leeft niet meer, het is een fossiel. Dat kun je zien als een versteend (dood) dier of de omgeving van het dier dat is versteend en het dode dier en door bodembeestjes opgegeten. Het kuikentje is al heel lang dood.

Nee, het is een fossiel, het is al lang dood

Het kuiken leeft niet meer maar is een Dood fossiel.

volgensmij leeft hij niet meer

Wow, dat zoon oud vogeltjes zo lang bewaart is gebleven. Juichen

WOW dit is echt
bijzonder Blij Duimomhoog

Goed hoor intressant dit haha

Ik vind het knap dat je uit een stuk steen kan zien hoe het diertje er vroeger uit zag Oeps Oeps Oeps Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf

ik denk soms er even aan... want ik ben ooit in Spanje geweest en denk ik, dat als ik ooit daar ergens gestaan heb, dat ik stond op een gigantisch fossiel dat pas over 100 jaar ontdekt wordt!! dat lijkt me grappig als ze later op het nieuws zeggen dat er een fossiel is gevonden op een plek. en weet ik voor mezelf dat ik op die plek gestaan heb.
xxx Tony Chocolonely Blij

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.