kunstgras gevaarlijk ziek

Kun je echt ziek worden van kunstgras?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien Jansen
Bouwien
Jansen

Je kunt er superslidings op maken en het gaat niet snel kapot. Kortom: kunstgras is hartstikke handig. Maar vorige week zei een journalist opeens dat je er misschien ziek van kunt worden. Vier vragen over kunstgras.  

Ziek van kunstgras? Hoe kan dát nou weer?

Bijna alle kunstgrasvoetbalvelden worden bestrooid met zwarte korrels. Daardoor schaaf je je knie minder snel. Die korrels zijn gemaakt van oude autobanden. In die banden zitten chemische stoffen die gevaarlijk voor je zouden kunnen zijn.    

Dat klinkt eng. Wat nu?

De gezondheidsorganisatie RIVM gaat het kunstgras nog vóór het einde van de winterstop heel goed onderzoeken. Ze gaan korrels ophalen bij vijftig tot honderd voetbalvelden in Nederland. In het laboratorium kijken ze hoeveel gevaarlijke stoffen er eigenlijk in zitten.

Kan ik tot die tijd niet meer sporten?

Jawel. De experts van het RIVM zeggen dat er tot nu toe geen reden is om je zorgen te maken. Het is wél verstandig om geen korrels in je mond te stoppen en er niet mee te gaan spelen. Verder raden ze alle kinderen aan om gewoon lekker te voetballen en te genieten van het weekend.

En moet je na afloop écht douchen en schone kleren aantrekken?

Niet per se. Dat stond wel in veel kranten, maar het was verkeerd uitgelegd. Je kunt zeker douchen, als je de chemische stoffen zoveel mogelijk wilt mijden. Maar dat betekent niet dat de experts vinden dat je dat ook echt MOET doen. Al is het wel zo handig als je na het sporten nog lekker wilt ruiken, natuurlijk...

 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps