Foto: Dolph Cantrijn
Uitgelegd

Kunnen we in Nederland leven van onze eigen producten?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Door de oorlog in Oekraïne zijn veel mensen bang dat er in de supermarkt tekorten ontstaan. Redden wij onszelf wel als we geen producten meer uit het buitenland halen? ‘Ja’, zegt landbouwdeskundige Petra Berkhout. ‘Maar dan eten we zoals in de middeleeuwen.’

Wat kunnen we eten als we alles zelf maken?

‘Nederland is een grasland vol koeien en kippen. Melk, eieren en yoghurt kunnen we dus blijven eten. Brood veel minder, want broodgraan komt nu vooral uit het buitenland. In plaats daarvan kunnen we roggebrood maken en beleggen met jam en kaas. Roggebrood aten we ook veel in de middeleeuwen. Hagelslag zul je wel moeten missen. Het is hier veel te koud voor de cacaobomen.’

En hoe komen wij dan aan onze vitamines? 

'Nederland kan geen tropisch fruit verbouwen, zoals de kiwi. Appels en peren lukt wel. Net zoals veel vergeten groenten en fruit. Denk aan kruisbessen, knolraap en schorseneer. Sla blijf je ook zien. Nederland verbouwt dat in de koude kassen.’

Wat voor warme maaltijden zouden wij nog kunnen eten?

‘Pasta of rijst staan niet meer op het menu, maar wel veel aardappel/vlees/groente-maaltijden. Iets bakken in olijf- of zonnebloemolie kan ook niet meer. Dat halen we nu uit veel warmere landen zoals Spanje, Italië, Griekenland en Oekraïne. We kunnen wel raap-, kool- of lijnzaadolie maken. Dat is alleen heel duur. Maar met roomboter van melkkoeien kom je ook een eind.’

Anderen lazen ook: Tuin in de toekomst.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook