Micro Art Amsterdam

Kunst kijken met een loep

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

De kunstwerken op de tentoonstelling Micro Art Amsterdam zijn piepklein. Zo piepklein, dat je een vergrootglas of microscoop nodig hebt om ze goed te zien. Dan zie je De Nachtwacht op een luciferdoosje, een molen op een maanzaadje en veel andere knappe kunstwerken.

Micro Art Amsterdam bestaat uit twee delen. Je begint met de mini-schilderijtjes van de Turkse kunstenaar Hasan Kale. Die bekijk je met een vergrootglas. Kale schildert veel op dagelijkse voorwerpen, zoals een koekje, rijstkorrel of luciferkopje. Het is even zoeken naar de juiste afstand tussen het kunstwerk, de loep en je oog. Maar dan zie je dat dat vlekje op dat sliertje spaghetti echt een tulp is.

De Nachtwacht

Je ziet meeuwen, wolken, schepen, golfjes in het water en wind in de zeilen. Zijn kunstwerken zijn mooi en knap gemaakt. Maar na het zoveelste mini-landschapje van de stad Istanboel heb je zijn werk wel gezien. Gelukkig is er nog De Nachtwacht als toetje. De lijnen, het licht, zelfs de gezichten: zo knap dat iemand dat giga-schilderij van Rembrandt op een luciferdoosje kan namaken!

De Nachtwacht door Hasan Kale op een luciferdoosje

Kleinste molen

Het tweede deel van de tentoonstelling bestaat uit veertien werken van de Oekraïner Mykola Syadristy. Die zijn pas écht klein. Daarom bekijk je ze via een microscoop. Van zijn eerste werk valt je mond al open. Het is zijn eigen naam, geschreven op een haar. Niet in de lengte, maar in de breedte. Ja, echt! Het is het kleinste geschreven werk op aarde. Even verderop staat de kleinste molen ter wereld: 1,8 millimeter hoog, van goud, geplaatst op een half maanzaadje.

Molen door Mykola Syadristy
Zo zijn er nog twaalf adembenemende werkjes van zijn hand. Hoe doet Syadristy dit toch? Dat zie je in de video waarmee je de tentoonstelling eindigt. Heb je daarna nog vragen? Organisator Murat Bilal of een van zijn collega’s beantwoordt ze graag. Kleine moeite.

Micro Art Amsterdam is te zien in de Beurs van Berlage in Amsterdam tot en met 31 december, www.microartamsterdam.com.

Anderen lazen ook: Kunstdetective spoort gestolen Picasso op.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook