Picasso en Arthur Brand

Kunstdetective spoort gestolen Picasso op

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Iedereen ging ervan uit dat het schilderij niet meer bestond, maar sinds kort is het weer terecht: het kleurige portret Buste de Femme van de Spaanse kunstenaar Picasso. In vuilniszakken werd het afgeleverd bij kunstdetective Arthur Brand in Amsterdam.

Het schilderij Buste de Femme werd in 1938 geschilderd door de wereldberoemde kunstenaar Pablo Picasso. Het is een abstract (niet realistisch) portret van Picasso's geliefde, de Franse kunstenares Dora Maar. Van Buste de Femme bestaan weinig afbeeldingen. Het is een onbekend werk dat bijna nooit voor het grote publiek te zien was.

In 1999 werd het schilderij gestolen van een jacht van een steenrijke Saoedi-Arabische sjeik. Zijn jacht lag toen in de haven van de Franse badplaats Antibes. De sjeik had het werk voor vier miljoen dollar gekocht van een kunsthandelaar in New York. De Franse politie heeft het schilderij nooit kunnen vinden. 

Duister

Sindsdien was het schilderij dus zoek. Vernietigd, dachten mensen in de kunstwereld. Maar dat was niet zo. Volgens kunstdetective Arthur Brand (op de foto boven dit artikel), die gestolen kunstwerken opspoort, gaven criminelen het aan elkaar door bij het sluiten van duistere deals over drugs en wapens. 

Onderhandelen

Via via kwam Brand op het spoor van Buste de Femme. Aan de Volkskrant vertelt hij hoe dat ging. Wie er precies bij betrokken waren kan de kunstdetective niet zeggen. Na vier jaar praten en onderhandelen werd het meesterwerk in vuilniszakken op 14 maart bij Brand thuis afgeleverd. Het schilderij was nog in goede staat, op een kleine beschadiging na. Volgens kunstkenners zou het nu zo'n 25 miljoen euro waard zijn.

Stilte

Brand belde de politie, stuurde de sjeik een e-mail om te zeggen dat zijn schilderij weer terecht was en droeg het portret over aan de verzekeringsmaatschappij. Voor één nacht hing Buste de Femme aan de muur in zijn eigen huis. In stilte heeft hij er 's nachts naar zitten kijken, vertelt de kunstdetective. 'Het is fantastisch, zo onvoorstelbaar mooi.'

Anderen lazen ook: Waar is dit enorme schilderij?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook