Foto: EPA

Kunstenaar verdient geld aan lege doeken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek redactie
Redactie
Kidsweek

Stel, een museum vraagt je om een kunstwerk te maken. Dan doe je vast heel erg je best, toch? De Deense kunstenaar Jens Haaning dacht daar anders over. Hij leverde twee lege doeken in. En daar hield hij ruim 70.000 euro aan over! Door Myrthe Timmers

Meer dan tien jaar geleden heeft Jens twee schildersdoeken vol met geld geplakt. Het Kunsten Museum Of Modern Art in Aalborg vond die kunstwerken zo bijzonder dat ze met de kunstenaar hadden afgesproken dat hij ze nog eens zou maken, maar dan speciaal voor hun museum. Ze gaven Jens ruim 70.000 euro om op zijn doeken te plakken.

‘Pak het geld en ga ervandoor’

Maar de kunstenaar heeft dat geld helemaal nooit opgeplakt. In plaats daarvan hield hij het zelf! Het museum kreeg twee lege schilderijen van hem, die hij Take the Money and Run noemde ofwel: ‘Pak het geld en ga ervandoor’.

Te weinig betaald

Volgens de kunstenaar heeft hij niets verkeerd gedaan. 'Ik heb een veel beter kunstwerk gemaakt dan het museum had besteld', zegt hij. Dat hij daardoor nu 70.000 euro rijker is, vindt hij ook eerlijk. Het museum zou hem namelijk veel te weinig betalen. 'Van mij mag iedereen die ook te weinig verdient hetzelfde doen', vertelt hij aan de Britse krant The Guardian.

Naar de rechter

Het museum heeft de lege schilderijen wel opgehangen, maar is er niet blij mee. Ze hebben de kunstenaar tot januari gegeven om het geld terug te betalen. Doet hij dat niet? Dan gaat het museum naar de rechter. Wordt vervolgd…

Anderen lazen ook: Grootste schilderij ooit verkocht voor 52 miljoen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook