EPA/STRINGER

'Laat Afghaanse meisjes naar school gaan'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Veel meisjes uit Afganistan hadden zich er enorm op verheugd. Deze week zouden ze, voor het eerst sinds de Taliban de macht overnam in hun land, weer naar hun middelbare school mogen. Maar op het laatste moment moesten ze toch weer terug naar huis. Nu vraagt een aantal landen, waaronder de Verenigde Staten, de Taliban om de scholen toch weer te openen.

Sinds terreurgroep Taliban in Afghanistan de macht overnam, is het leven van meisjes en vrouwen er enorm veranderd. Ze mogen ineens veel minder. Op basisscholen krijgen meisjes en jongens nu gescheiden les. Op middelbare scholen mochten meisjes helemaal niet meer komen. De Taliban heeft altijd gezegd dat dat tijdelijk was. 

Grote teleurstelling

Afgelopen woensdag had voor veel meisjes dé dag moeten zijn, waarop ze weer de klas in konden. Maar uiteindelijk besloot de Taliban toch dat het niet mocht. Een grote teleurstelling voor veel meisjes. Sommige zaten zelfs al in de les toen ze hoorden dat ze weer moesten vertrekken. Volgens de Taliban kon het tóch niet, omdat ze eerst willen uitzoeken hoe onderwijs aan meisjes past binnen hun kijk op de Islam. ‘We zeggen niet dat dit verbod voor altijd is’, zei een Taliban-woordvoerder tegen een persbureau.

Razendsnel veroverd

In augustus vorig jaar veroverden de Taliban Afghanistan razendsnel. De groep voerde strenge regels in die volgens hen bij hun geloof, de Islam, horen. Die gaan niet alleen over onderwijs. Vrouwen en meisjes mogen bijvoorbeeld niet meer sporten of niet meer zomaar over straat. Ook mogen vrouwen niet meer werken. Jongens en mannen moeten hun baard laten groeien. 

'Laat ze naar school gaan'

Onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk, Italië en Noorwegen hebben laten weten dat ze willen dat de Taliban de meisjes wél naar school laat gaan. Ze vinden dat niet alleen het beste voor de meisjes zelf, maar ook voor de economie van het land. 

Anderen lazen ook: Marwa (14) en Minah (14) maken zich zorgen om Afghaanse familie

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook