Cora over ijsdiploma's
Stelling

'Laat alle kinderen een ijsdiploma halen'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Joehoe! Eindelijk! We konden dit weekend weer schaatsen op natuurijs in ons land. Ik weet niet hoe het met jou is, maar bij mij begint er iets te kriebelen in mijn benen als ik zie dat de boel bevroren is. Wáár zijn m’n schaatsen? En als ik ze gevonden heb, hup op pad naar een mooi meer om daar over het ijs te zoeven.

Smelten

Wat een fantastisch geluid is het gekras van je schaatsen. En af en toe zo’n ‘bloep’ en zo’n ‘krak’ van het ijs. Heerlijk als dat weer kan.

Maar pas op, waarschuwden weerexperts en ijskenners. Op veel plekken was het natuurijs niet dik genoeg. ’s Nachts vroor het slechts een beetje en groeide het ijs niet zo snel. En overdag kwam de temperatuur  boven nul en ging het ijs smelten. Afgelopen weekend zakten meerdere mensen door het ijs. Behoorlijk gevaarlijk natuurlijk.

Wak
Dat bracht me op een idee. Waarom laten we niet alle kinderen in Nederland een ijsdiploma halen. Net als een zwemdiploma. En dat je dan niet alleen goed leert schaatsen, maar ook hoe je kunt vallen zonder iets te breken. Hoe je zwakke plekken in het ijs herkent. En hoe je uit een wak kunt komen mocht je er toch doorheen zijn gezakt.

Wel zo’n veilig gevoel dat je weet wat je moet doen. Dat maakt schaatsen nog fijner!

Stelling: IJsdiploma’s moeten net zo normaal worden als zwemdiploma’s

ThymenThymen (10): eens
‘Ik heb geschaatst, hier in Noorden. Dat is een plaatsje bij Nieuwkoop waar ik woon. Ze hadden het ijs gemeten en het was dik genoeg. Een ijsdiploma lijkt me best nuttig. Ik heb het zelf misschien niet nodig, maar het kan wel ongelukken voorkomen.’
 

Kayte

Kayte (10): eens
‘Ik heb op schaatsles gezeten en toen geleerd hoe je het beste kunt vallen. Daar heb je veel aan. Het is ook handig om te weten hoe je uit een wak kunt komen. Maar nog beter is wachten tot het echt veilig is om te schaatsen op natuurijs. Dan moet je wel geduld hebben.’

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Nou..... Nee
Het zal wel kunnen maar het moet sowieso nie verplicht worden! Rentweg Rentweg Juichen

Ja want somige vinden het wel een leuke sport. Duimomhoog Vraagtzichaf

ik vind het niet verplicht Duimomlaag

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps