Hongkong-Zhuhai-Macau-brug

Langste zeebrug ter wereld geopend in China

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Vandaag werd de langste zeebrug ter wereld geopend. Het 55 kilometer lange bouwwerk verbindt het Chinese vasteland met Hongkong. De Chinese regering is erg blij met de brug, anderen maken zich zorgen. 3 vragen (en antwoorden) daarover.

1. Wat was er nodig om de brug te bouwen? 

  • - De bouw duurde zo'n negen jaar. 
  • - De kosten van de brug waren meer dan 17 miljard euro. 
  • - In de brug zit 400.000 ton staal (zodat-ie overeind blijft bij aardbevingen en orkanen). Dat is 4,5 keer meer dan in de beroemde Golden Gate Bridge in de Amerikaanse stad San Francisco.
  • - Een deel van de brug bestaat uit een onderzeese tunnel van bijna zeven kilometer lang. 
  •  

2. Wie gaan eroverheen rijden?

Om over de brug te mogen rijden moet je een speciale vergunning hebben. Daarom zullen het waarschijnlijk vooral vrachtwagens en medewerkers van de Chinese regering zijn die 'm gaan gebruiken. Voorstanders van de brug vinden het fijn dat de reistijd tussen de verschillende gebieden nu veel korter is: een half uur in plaats van drie uur. Spullen kunnen daardoor sneller vervoerd en verkocht worden. 

3. Waarom is er kritiek?

Al tijdens de bouw bleek dat de bruggenbouwers in onveilige situaties moesten werken. Zeven mensen kwamen om en 275 anderen raakten gewond.

In de Pearl River Delta, het water waar de brug overheen loopt, leven witte dolfijnen. Natuurbeschermers zijn bang dat deze beschermde dolfijnensoort nu in gevaar komt. 

Het grootste deel van de brug is van China. Wie er gebruik van wil maken, moet zich wel aan onze regels houden, zegt de Chinese regering. Tegenstanders denken ook dat China zich via de brug meer wil bemoeien met de onafhankelijke gebieden Macau en Hongkong.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN zien veel inwoners van Hongkong de brug vooral als verspilling van belastinggeld. Het geld had beter gebruikt kunnen worden om armoede in Hongkong op te lossen, vinden zij. Ze zijn ook bang dat ze nu overspoeld zullen worden door toeristen van het Chinese vasteland.

Anderen lazen ook: In China staat de hoogste ijstoren ooit.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook