witte dolfijn beluga

Leidt Rusland oorlogsdolfijnen op?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Rusland maakt stiekem een wel heel apart wapen: oorlogsdolfijnen. Tenminste, dat denken de vissers die zo'n witte dolfijn tegenkwamen. Het dier had een soort beschermend pak aan.

De Noren waren aan het vissen toen een witte beloega-dolfijn ineens richting de boot kwam zwemmen. De vissers merkten op dat hij een een beschermend pak om z’n lijf had. Het dier begon te trekken aan de touwen en kabels van de vissersboten. ‘Ik denk dat hij hulp nodig had’, zei visser Joar Hesten tegen de Noorse tv. Uiteindelijk hebben ze het dier verlost van het harnas.

Russisch wapen

In dat harnas stond iets aparts, namelijk ‘eigendom van St. Petersburg’. Dat is een grote stad in Rusland. Inspecteur Jorgen Wiig van de Marine Dienst van de Visserij vermoedt daarom dat de dolfijn getraind werd als oorlogswapen. Het dier zou ontsnapt moeten zijn uit een Russische legerbasis.

De Britse krant The Guardian ontdekte nog iets verdachts. Uit papieren van de Russische overheid blijkt dat Rusland in 2016 vijf dolfijnen heeft gekocht van een dierentuin in Moskou.

Niet de eerste keer

Het zou niet de eerste keer zijn dat Rusland witte dolfijnen wil gebruiken voor een oorlog. In de Koude Oorlog werden deze dieren ook al ingezet. De dolfijnen spoorden wapens, raketten en mijnen op en konden ook vijanden aanvallen.

Anderen lazen ook: Russische walvissen worden eindelijk vrijgelaten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps