Foto: Pixabay

Lekker buiten spelen? Of toch niet?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Voetballen, verstoppertje spelen of een sprong op de trampoline. De zomer komt eraan en dat betekent lekker naar buiten! Of toch niet? Eén op de zeven kinderen speelt namelijk nooit buiten.

Dat blijkt uit een onderzoek van de organisatie Jantje Beton onder twaalfduizend ouders van kinderen tussen vier en veertien jaar. Dat sommige kinderen nooit buiten spelen, komt voor een deel doordat ouders geen tijd hebben om ze aan te moedigen om naar buiten te gaan. Of doordat de kinderen zelf geen tijd hebben omdat ze bijvoorbeeld veel naar sport- of muziekles gaan, liever op social media zitten of aan het gamen zijn.

Gezond

Jantje Beton deed dit onderzoek omdat zij het belangrijk vinden dat kinderen juist wél buiten spelen. Je wordt er creatiever van, leert problemen oplossen en je krijgt beweging, vinden zij. Directeur Dave Ensberg-Kleijkers schrok dan ook van deze uitkomst. 'We wisten wel dat sommige kinderen weinig buitenspelen, maar nooit...', zei hij tegen het AD.

Alleen of samen

Er is ook goed nieuws. Het grootste deel van de kinderen speelt dus wel buiten. Dat doen zij ongeveer acht uur per week. De helft van hen speelt alleen en de andere helft met vriendjes en vriendinnetjes. Van alle kinderen die het liefst binnen spelen, doet de meerderheid dat alleen (6 op de 10). Daardoor wordt het volgens de organisatie ook steeds lastiger om nieuwe vriendjes en vriendinnetjes te maken. 

Anderen lazen ook: Vervelen is niet nodig!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.