Leraar basisschool haalt pester en slachtoffer soms door elkaar

'Leraren halen pester en slachtoffer soms door elkaar'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

Leraren op de basisschool vinden het soms lastig om pestgedrag te herkennen. Uit onderzoek blijkt dat docenten de pesters in de klas soms over het hoofd zien.

Dat pesten een groot probleem is, daar is iedereen het wel over eens. Er wordt dan ook veel onderzoek naar gedaan: wat is pesten precies, en hoe kun je het stoppen?

Onderzoekster Beau Oldenburg van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de afgelopen maanden heel wat leraren en leerlingen van de basisschool gesproken. Ze ontdekte wat veel mensen al dachten: sommige leraren zien het helemaal niet als er gepest wordt.

Pesten

Hele klas
Volgens Oldenburg gaat pesten niet alleen om de pester en het slachtoffer, maar speelt de hele klas een rol. Oók de leraar en de klasgenoten. Zij kunnen pesten stoppen of voorkomen. Uit het onderzoek bleek dat leraren soms leerlingen die gepest werden niet als slachtoffer zagen. En andersom: sommige niet-gepeste leerlingen werden door de juf of meester wél als slachtoffer gezien.

Dat het voor een leraar lastig is om pesten te stoppen, dat begrijpt Oldenburg maar al te goed. Want vaak gebeurt het heel stiekem. In grote klassen, waar leerlingen elkaar niet goed kennen, kan het makkelijk gebeuren. Hoe kleiner en veiliger een klas is, hoe kleiner de kans, is het idee.

Verdrietig nieuws
De afgelopen weken is het onderwerp weer veel in het nieuws. Dat komt vooral door het verdrietige nieuws uit Heerlen: een 15-jarige jongen pleegde daar zelfmoord omdat hij alle pesterijen op zijn school zat was.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind pesten veel te stom en onaardig want de gene kan er niets aandoen. Ik heb gelukkig geen klas die iemand pest.

In mijn klas zit een jongen die zich gepest voelt. Zijn moeder komt steeds op school. Zelf doet hij helemaal niet leuk, maar dat heeft hij niet door. Wij zijn heel lang heel geduldig geweest. We probeerden hem te helpen en hem er bij te laten horen. En toen kwam zijn moeder ook steeds op school. Nu zijn we het zat en doen we ons best niet meer. We doen alleen kattig als hij stom doet. Verder laten we hem met rust. Zijn moeder blijft zeggen dat wij hem pesten. Nou wij weten het ook niet meer hoor. Hij doet gewoon helemaal niet leuk. Is hij dan slachtoffer en zijn wij dan pesters? De juf ziet gelukkig dat wij geen pestkinderen zijn. De moeder denkt van wel. Dus misschien hebben de juffen en meesters wel gelijk. Oeps

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps