Wilhelmus

Les over het Wilhelmus op school: een goed plan?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Rekenen, taal en geschiedenis. Het zijn vakken waar je op school veel mee bezig bent. Binnenkort komt daar misschien wel eentje bij: het volkslied.

'Wilhelmus van Nassouwe, ben ik van Duitsen bloed...' Zo begint het Wilhelmus, het volkslied van Nederland. Je zingt het misschien wel eens mee bij grote sportwedstrijden, als Oranje moet voetballen of bijvoorbeeld als schaatser Sven Kramer weer goud heeft gewonnen. Maar wat weet jij er eigenlijk over?

Regering

Niet genoeg, denken politieke partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Ze praten met elkaar over een nieuwe regering. Als ze er samen uitkomen, zou het zomaar kunnen dat kinderen voortaan op school les krijgen over het Wilhelmus. Volgens het AD hebben de partijen dat met elkaar afgesproken. 

Speciale les

Vooral CDA-baas Sybrand Buma zal blij zijn als de speciale lessen er komen. Al voor de verkiezingen in maart van dit jaar zei hij dat kinderen op school les moeten krijgen over het volkslied. Over de tekst, de betekenis en de melodie ervan.

Opdracht

Sommige Kidsweek-lezers lijkt het wel wat. 'Wij hadden op school een soort evenement over monumenten. We moesten toen het Wilhelmus zingen, maar dat kenden we niet. Dus ik vind het een goed idee', zegt Carmen (12).

Overdreven

Maar de meesten zien de lessen niet zo zitten. 'Ik vind het wat overdreven', zegt Yasmin (12). Ze heeft wel een ander idee: 'Misschien is het een idee om een vak te beginnen over de Nederlandse cultuur.' Volgens haar moet dat dan gaan over Nederlandse gewoonten, Nederlands eten én het Wilhelmus. 'Dat zou misschien wel erg leuk zijn', besluit ze.

Wist je dat... het Wilhelmus uit vijftien coupletten bestaat? Wij zingen vaak alleen het eerste couplet. In de video hieronder wordt het hele Wilhelmus gezongen.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Hoe goed ken jij het Wilhelmus? of Bouwien over het volkslied zingen.

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind dit een saaie stelling!

ik vond de vorige stelling toch veel leuker!

Een les over Nederlandse cultuur kan best interessant zijn, je leert over de gewoontes én het Wilhelmus! Duimomhoog

Het Wilhelmis is niet het enige wat bij de Nederlandse coltuur hoord

Het is een goed idee maar er zijnbelangerijkrrren dingen

Ik ga mijn vader vragenof hij bij de volgende verkiezingen niet op D66 gaat stemmen.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps