Kinderen computer

Les over privacy op internet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Vanaf 25 mei heeft Nederland een nieuwe wet over privacy. Voor leerlingen in groep 7 en 8 is daarom nieuw lesmateriaal gemaakt. Ze leren waarom die regels ook voor hen belangrijk zijn.

Een gratis app bestaat niet. Je betaalt namelijk altijd. Misschien niet met geld, maar met informatie over jezelf. Dat, en nog veel meer over privacy op internet, leren groep 7 en 8-leerlingen van de basisschool die meedoen met de lessen. 

Duidelijke taal

De nieuwe wet sluit aan bij de Europese regels over bescherming van persoonlijke gegevens op internet. Volgens de nieuwe wet moeten de overheid en bedrijven in duidelijke taal uitleggen wat ze doen met gegevens die ze over jou verzamelen.

Ze moeten bijvoorbeeld zeggen waarom en hoe ze die gegevens gebruiken. En ook hoelang ze de informatie gaan bewaren. 

Rechten

In de lessen die sinds vandaag gratis beschikbaar zijn, leren leerlingen wat privacy op internet is, wat persoonsgegevens zijn en wat hun rechten als gebruiker zijn. Zo kun je bijvoorbeeld bij het downloaden van apps de toegang tot jouw locatiegegevens intrekken.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Sssht je telefoon luistert stiekem mee.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.