Foto Shutterstock

Levenslang rookverbod voor kinderen Nieuw-Zeeland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Kinderen in Nieuw-Zeeland die jonger dan dertien jaar zijn, kunnen nooit meer sigaretten kopen. Ook niet als ze volwassen zijn. Daar zorgt een nieuwe wet voor. 

In Nieuw-Zeeland komt een sigarettenkoopverbod voor iedereen die in 2009 of later is geboren. In de nieuwe wet is ook geregeld dat de meeste winkels die nu tabak verkopen daar mee moeten stoppen. Winkels die kinderen stiekem toch een pakje sigaretten meegeven, kunnen een boete van wel negentigduizend euro krijgen.

Langer en gezonder

Minister Ayesha Verrall, die in het land over gezondheid gaat, hoopt dat deze maatregelen zorgen voor een land waar niet of nauwelijks meer gerookt wordt. ‘Duizenden mensen zullen langer en gezonder leven’, zegt ze. De laatste jaren is het aantal rokers in Nieuw-Zeeland al flink afgenomen. In 2021 rookte nog 8 procent van de bevolking, in Nederland was dat zo'n 20 procent.

Streng

De nieuwe regels om roken tegen te gaan in Nieuw-Zeeland gelden als een van de strengste in de wereld. Alleen in Bhutan is het nog strenger, daar mogen sinds 2010 helemaal geen sigaretten meer verkocht worden.

Wat vind jij?

 

Anderen lazen ook: België wil roken in de auto verbieden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps