Foto: Wikimedia

Lichtgevende paddenstoelen gespot

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Glow-in-the-dark-stickers ken je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat er ook zoiets in de natuur bestaat? Bij Hortus Botanicus in Leiden zijn lichtgevende paddenstoelen gespot op de takken van een beuk.

De beuk staat in een hoge kas in de grote wetenschappelijke tuin. Op de takken groeien een paar witte paddenstoelen: de Australische lantaarnzwammen. Overdag ziet dat er heel gewoon uit, maar zodra het donker wordt veranderen ze in iets magisch en geven ze groen fluorescerend licht. 

Magisch licht

De paddenstoel komt oorspronkelijk uit Zuid-Australië en wat precies het doel is van dat magische licht is voor veel onderzoekers nog niet duidelijk.

Het licht ontstaat door bioluminescentie. Biolume-wat? Dat betekent dat levende organismen of bacteriën licht opslaan of dat reflecteren. Niet alleen bepaalde paddenstoelen doen dat, ook koraal, dieren en planten. En dat heeft veel voordelen, zoals roofdieren afschrikken of elkaar terug vinden. Een paar voorbeelden van lichtgevende dieren zie je hier

Anderen lazen ook: Glow-in-the-dark-feestje in de dierenwereld.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

cool. Maar bestaat zoiets ijgelijk wel .*vraagtzichaf* Blij

Cool hoor volgens mij is het een soort zonnepaneel die licht opneemt

wauw, wat gaaf Blij Duimomhoog

Blij Vraagtzichaf cool maar ook raar

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.