Lichtvervuiling door windmolens. Foto: dpa Picture-Alliance

Lichtvervuiling maakt sterren kijken steeds moeilijker

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Bedrijven, huizen, auto's, sportvelden, lantaarnpalen. Allemaal geven ze, ook als het donker is, licht af. Zó veel, dat er nu wereldwijd een stuk minder sterren te zien zijn dan vroeger.

Wie nu naar de hemel kijkt als het donker is, ziet gemiddeld een stuk minder sterren dan vroeger. Dat komt door lichtvervuiling: het licht van allerlei apparaten en lampen op aarde. Kunstlicht dus. Volgens Duitse en Amerikaanse onderzoekers neemt de lichtvervuiling nog veel sneller toe dan tot nu toe werd gedacht. 'Het tempo waarop sterren onzichtbaar worden voor mensen in steden is dramatisch', aldus de hoofdonderzoeker.

Sterrenkaart

De onderzoekers werkten samen met een groep gewone mensen, die tussen 2011 en 2022 regelmatig naar de sterrenhemel moesten kijken. Steeds na het sterrenkijken moesten ze een sterrenkaart uitkiezen die het meest leek op wat ze hadden gezien. Daaruit blijkt dat er elk jaar steeds minder sterren aan de hemel te zien waren.

Waarschuwing

De helderheid van het kunstlicht neemt per jaar met 7 tot 10 procent toe. In Noord-Amerika was de toename met 10,4 procent per jaar groter dan in Europa, waar de helderheid van het licht gemiddeld met 6,5 procent per jaar steeg. Voor de wereld is het gemiddelde 9,6 procent. De onderzoekers doen ook een waarschuwing: 'Een kind dat nu wordt geboren op een plek waar op dit moment nog 250 sterren te zien zijn, ziet er nog maar honderd op z'n achttiende verjaardag.' Tenzij we ervoor zorgen dat er 's nachts minder lampen aan gaan.

Biologische klok

In Nederland worden al dingen geprobeerd om lichtvervuiling tegen te gaan. Tijdens de Nacht van de Nacht bijvoorbeeld worden Nederlanders opgeroepen om 's nachts de lampen uit te doen. Dat is onder meer omdat het natuurlijke rimte van nachtdieren flink verstoord kan raken van al dat kunstlicht in de nacht.

Anderen lazen ook: 'Doof je lampen voor alle nachtdieren'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps