Lilly aan het staken

Lilly (10) spijbelt voor het klimaat

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Elke vrijdag van negen tot tien uur ’s ochtends zit Lilly (10) ingepakt in warme kleding en omringd door borden met teksten als ‘Spijbelen voor het klimaat’, en ‘There is no planet B’ voor het gemeentehuis in Zeist. Zo wil ze zorgen voor meer aandacht en actie voor het klimaat.

‘We hebben maar één planeet en daar moeten we goed voor zorgen’, zegt Lilly. Daar begon zij zelf al mee op haar zevende, door plastic afval te verzamelen. Foto’s van haar buit plaatst ze regelmatig op haar Facebook-pagina Lilly’s Plastic Pickup.

De toekomst van kinderen

Een paar maanden geleden zag Lilly de actie van de Zweedse klimaatspijbelaar Greta Thunberg (16). Zij zit elke week voor het parlementsgebouw in de hoofdstad Stockholm om ervoor te zorgen dat politici meer doen tegen de opwarming van de aarde. Lilly besloot dat ook doen en zit al twintig weken elke vrijdag van negen tot tien uur ’s ochtends voor het gemeentehuis in Zeist. 'Juist kinderen moeten dit doen, omdat het over hun toekomst gaat.’

Klimaatmars

Om nóg meer aandacht te krijgen voor dit probleem, loopt Lilly loopt donderdag 7 februari mee met een grote klimaatmars voor kinderen en jongeren in Den Haag. Die mars wordt georganiseerd door Stijn Warmenhoven. ‘Ik zag filmpjes van de grote klimaatmars in België vorige week, waar veel kinderen en jongeren op afkwamen. Dat vond ik zo goed, dat ik dat zelf ook wilde doen. Ik heb een berichtje gestuurd naar veertien vrienden en samen zijn we het gaan organiseren’, vertelt Stijn. En als daara dan niks verandert? Dan blijft hij elke donderdag staken voor het klimaat.

Tijdmachine

Lilly heeft haar voorbeeld Greta ontmoet toen ze in Nederland was. ‘Ze zei dat we geen tijdmachine hebben, dus dat we het nú goed moeten doen.’ Totdat politici hun plannen veranderen, blijven Lilly en Stijn dus staken!

In de krant (verschijningsdatum 31 januari 2019) lees je een interview met Stijn.

LillyLilly aan het staken met haar hulptroepen (onderste rij, derde van links).

Anderen lazen ook: 32.000 scholieren spijbelen voor het klimaat.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps