stelling Lisette

Lisette over vernoemgedoe

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Veel helden van vroeger hebben nu een standbeeld of een straat die naar hen vernoemd is. Maar wat doe je als zo’n held er later toch geen eentje blijkt te zijn?

Narigheid

Zo is de Amsterdamse J.P. Coenschool 107 jaar geleden vernoemd naar een belangrijke man uit de Nederlandse geschiedenis. In de 17de eeuw zorgde hij ervoor dat Nederland groot en machtig werd, maar we weten nu ook dat hij verantwoordelijk was voor veel doden en narigheid. Weg met die naam, vindt de school daarom.

Goed én slecht

Ook het Mauritshuis in Den Haag kwam in het nieuws, omdat ze het standbeeld van hun naamgever, Maurits van Nassau-Siegen, zouden hebben weggehaald. Nog zo’n held uit de 17de eeuw die ook veel minder fraaie dingen had gedaan. Later meldde het museum dat ze het originele standbeeld alleen maar in een andere ruimte hebben gezet omdat daar het verhaal over hem beter verteld kan worden. De goede dingen én de slechte dingen.

Lekker laten zo

En dat vind ik een goed idee. Niks nieuwe namen, zou ik zeggen. En laat alle ‘helden’ lekker staan. Maar mét informatiebordjes bij scholen en beelden, zodat je precies weet hoe het zit. De geschiedenis kun je toch niet wegwissen door een naamsverandering of een standbeeld te verwijderen. Het zorgt er alleen maar voor dat we minder over de geschiedenis weten en er minder van kunnen leren. Jammer!

Stelling: Het is onzin om straat- of schoolnamen te veranderen.

stelling over vernoemgedoeMette (9): eens
‘Er zijn vast nog meer historische figuren die iets fout hebben gedaan. Dan moet je wel héél veel namen gaan veranderen. Vaak zoek je op naar wie de straat waarin je woont vernoemd is en dan leer je vanzelf dat diegene dus niet perfect was. Slim is wel als mensen nu beter opletten voor ze een straat of school naar iemand vernoemen.’

Teuntje (10): eensstelling over vernoemgedoe

‘Ik vind dat ze dingen moeten laten zoals ze zijn! Je moet geen dingen weghalen of verbergen, maar het juist vertellen als iemand slechte dingen heeft gedaan. Daar leer je alleen maar van. Ik zou het als een verhaaltje vertellen. Misschien op een bordje of door iemand in laten spreken.’

stelling over vernoemgedoeDaniel (8): eens
‘Zo iemand moet iets positiefs gedaan hebben! Anders wordt er geen straat naar je vernoemd. En een standbeeld krijg je ook niet zomaar. Ik zou overal een bordje bij hangen waarop staat wat die persoon heeft gedaan. De goede én de minder goede dingen. Ik denk wel dat het goed is om iemand die goede dingen heeft gedaan voorrang te geven op een slechter iemand.’

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Standbeeld voor ruimtekat.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik ben ook eens, om zoiets te veranderen is onzin want niemand is perfect en als je daarop gaat letten gaan al die namen weg.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps