blijdschap groenlinks

Lokale partijen winnen dik

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Misschien mocht je gisteren wel mee naar het stembureau. Of werd er gestemd in jouw school. Volwassenen stemden gisteren voor de gemeenteraad. De meeste stemmen zijn geteld en de grote winnaars zijn de lokale partijen.

Lokale partijen zijn partijen die alleen in één dorp of stad meedoen aan de verkiezingen. Ze hebben vaak een duidelijke mening over één bepaald onderwerp. Ze willen bijvoorbeeld geen grote windmolens bij woonwijken. Of ze zijn tegen mega-stallen in hun dorp. Eén op de drie kiezers stemde op zo'n lokale partij. Bij de vorige verkiezingen was dat nog één op de vier.

GroenLinks

Ook de partij GroenLinks deed het heel goed. In de steden Amsterdam en Utrecht werd die partij zelfs de allergrootste. De partijen D66, PvdA en de SP deden het minder goed.

PVV

De PVV deed in sommige plaatsen ook mee met de verkiezingen. Maar de partij van Geert Wilders deed het minder goed als verwacht.

Tegen nieuwe wet

Iedereen die gisteren kwam stemmen, kreeg nog een extra formulier voor een speciaal soort verkiezing: het referendum.

Dat referendum ging over een nieuwe wet die het opsporen van bijvoorbeeld terroristen en hackers makkelijker moet maken. Die wet regelt dat speurders en agenten van veiligheidsdiensten eenvoudiger mensen kunnen afluisteren. Tegenstanders van die nieuwe wet vinden dat de wet te ver gaat en dat de privacy van 'gewone' mensen ermee in gevaar komt. Bij het referendum konden stemmers kiezen uit 'voor' of 'tegen'. De meerderheid koos 'tegen'.

De regering moet de nieuwe wet nu opnieuw serieus bestuderen en kijken of die misschien beter kan.

referendum

 

 

Anderen lazen ook: 'KInderen moeten ook kunnen stemmen'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps