blauwtand

Luca (13) vindt zilveren schat van Viking-koning

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Zilveren kettingen, armbanden, broches, ringen en munten van meer dan duizend jaar oud. Hobby-archeoloog Luca (13) ontdekte de schat op het Duitse eiland Rügen.

Luca dacht eerst dat hij met zijn metaaldetector een stukje waardeloos aluminium had gevonden. Maar toen hij en zijn vriend thuis goed keken, ontdekten ze dat het een zilveren munt was. 'Toen bedachten we dat er wel eens nog veel meer kon liggen', vertelt Luca aan het Duitse journaal.

Blauwtand

Archeologen die daarna verder groeven op de akker, vonden nog veel meer kostbaarheden. De jongste munt is uit het jaar 983 en de oudste uit 714. Honderd van de gevonden vijfhonderd munten zijn waarschijnlijk uit de tijd van Harald I. Hij was een Deense koning die geboren werd als Viking. Later stichtte hij het Deense rijk. Haralds bijnaam was Blauwtand, waarschijnlijk omdat hij zo'n slecht gebit had.

Belangrijk

Hoe de verzameling zilver op het Duitse eiland terecht kwam, is nog niet duidelijk. Mogelijk heeft Blauwtand de sieraden en munten daar zelf verstopt. In dit gebied voerde hij namelijk oorlog. De zilveren schat is de grootste verzameling Blauwtand-munten die ooit gevonden is.

Contact

Het draadloze syteem Bluetooth dat apparaten met elkaar verbindt, is trouwens vernoemd naar de Deense koning. De uitvinder van Bluetooth ('blauwtand') vond de naam goed passen omdat koning Blauwtand zorgde dat Scandinavische landen meer contact kregen met Europa.

Anderen lazen ook: Kim (13) graaft schat op van duizenden jaren oud.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps