Luchtalarm

Luchtalarm blijft nog een jaar, hoe zit dat?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Schrik jij wel eens van de sirene die elke eerste maandag van de maand klinkt? Het luchtalarm zou per 1 januari 2020 verdwijnen, maar dat wordt uitgesteld, zei de minister van Justitie en Veiligheid. Hoe zit het met dat maandelijks luchtalarm?

1. Wat is het maandelijkse luchtalarm eigenlijk?

Het is een geluidssignaal dat mensen moet waarschuwen voor gevaarlijke situaties. Een grote brand of een explosie bijvoorbeeld. De sirene heet officieel het Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS).

Voor het alarmsysteem wordt een sirene gebruikt. Het alarm wordt een keer per maand getest op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur 's middags. De test is ook een manier om mensen te laten weten dat het alarm bestaat.

2. Waarom gaat het luchtalarm verdwijnen?

In 2016 werd gezegd dat het luchtalarm afgeschaft zou worden, omdat waarschuwingsberichtjes via mobiele telefoons (NL-Alert), radio, geluidswagens en social media beter zouden werken.

Over het afschaffen van de sirene onstond discussie omdat het bereik van mobiele telefoons nog niet overal in Nederland goed is. NL-Alert berichten komen dan niet bij iedereen aan. Ook in gebieden waar fabrieken staan met gevaarlijke chemische stoffen, zou het beter zijn om het luchtalarm te houden. 

3. Wat gebeurt er nu?

De sirene zou verdwijnen per 1 januari 2020, maar die datum is niet haalbaar, zei minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Hij wil uitstel omdat NL-Alert in grensgebieden (bij Duitsland bijvoorbeeld) nog niet goed werkt. De minister laat ook weten dat de Tweede Kamer gaat meepraten over het definitief afschaffen van de sirene.

Anderen lazen ook: Geen maandelijks luchtalarm door storing.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vind het belachelijk dat het alarm verdwijnt want er zijn mensen in heel Nederland die geen mobiele telefoon hebben voor het NL alert,zoals oude mensen. Ook moet je altijd je telefoon aan en bij je hebben met geluid aan en opgeladen dag en nacht. Ik vind dat het moet blijven. # geen goed idee laat het lucht alarm gewoon blijven.

Ik ben het er dik mee eens

Je kan op de meeste telefoons instellen dat NL-Alert de geluidsinstellingen en andere opties voor 'niet storen' negeert.

Ik vind ook dat je gewoon het normaale luchtalarm moet behouden omdat er altijd wel mensen zijn die of hun telefoon niet bij hebben of niet aan hebben of de oudere generatie mensen die kunnen ook niet allemaal mobiel bedienen

Ik vind het heel belachelijk en niet goed dat het luchtalarm weggaat. Bijvoorbeeld niet iedereen heeft een mobiel of hij is niet aan. Of niet opgeladen. HET LUCHTALARM MOET BLIJVEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.