Luchtvervuiling

Luchtvervuiling vooral gevaarlijk voor kinderen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Uche, kuche! Uit nieuw onderzoek blijkt dat ruim 90% van de kinderen op de wereld elke dag heel vieze lucht inademt. De lucht is zelfs zó vies dat je er niet alleen een beetje van moet hoesten, maar dat je er ook echt ziek van kunt worden. Maar waarom is luchtvervuiling vooral voor kinderen zo gevaarlijk? Drie vragen én antwoorden!

1. Waarom hebben kinderen meer last van luchtvervuiling?
Kinderen halen sneller adem dan volwassenen, daardoor krijgen ze meer piepkleine stofdeeltjes (fijnstof) uit de lucht binnen. Veel van die ongezonde stoffen hangen dicht boven de grond. Dus hoe groter je bent, hoe minder je last ervan hebt. Als kind heb je dus mooi pech.

2. Is de situatie in arme en rijke landen hetzelfde?
In armere landen krijgt 98 procent van de kinderen onder de vijf jaar vervuilde en ongezonde lucht binnen. Behalve luchtvervuiling door fabrieken, kolencentrales en uitlaatgassen van auto's, zijn daar ook de houtvuurtjes (om op te koken of om het huis mee te verwarmen) gevaarlijk. Omdat jonge kinderen veel binnen zijn, ademen ze veel roet van die vuurtjes in.

In landen waar de meeste mensen meer geld hebben, krijgt 52 procent van de kinderen schadelijke lucht binnen. Wereldwijd is luchtvervuiling (smog) één van de grootste bedreigingen voor de gezondheid van kinderen. 

3. Tijd voor actie dus! Wat moet er gebeuren?
De WHO zegt dat landen nieuwe afspraken moeten maken over hoe ze luchtvervuiling gaan aanpakken. Ze moeten op zoek naar schonere en veilige manieren om spullen te maken, huizen te verwarmen en auto's te laten rijden. Recycling van afval en apparaten hoort daar ook bij.  

Volgens de WHO moeten kinderen beter beschermd worden tegen vieze lucht. Een mooi begin zou bijvoorbeeld zijn om scholen en speeltuinen niet meer in de buurt van drukke wegen en industrieterreinen te bouwen.

Anderen lazen ook: Megastofzuigers door luchtvervuiling.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Kunnen wij mensen daar iets aan doen zodat het van 98% of 52% stukken minder word en mischien zelfs 0%?? Vraagtzichaf Vraagtzichaf

Kuch ik ben net verkauden geworden Duimomlaag Duimomlaag

luister niet streamersdie over fortnite zuren

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.