Dafna GAZIT

Luizenkam met zin in oudste alfabet ontdekt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Ze kriebelen, jeuken en zitten op je hoofd. Inderdaad: luizen! Een paar jaar geleden vonden archeologen een luizenkam van 3700 jaar oud in Israël. En nu blijkt een complete zin met de oudste alfabetletters ooit daar op te staan.

Archeologen van de Universiteit van Jeruzalem vonden de luizenkam in 2017. Ze vermoedden dat de kam uit 1700 voor Christus kwam uit de stad Lachis in de buurt van Jeruzalem.

Verrassende zin

De archeologen spotten al vroeg het kleine tekstje op de kam. Maar ze dachten niet dat deze zo bijzonder was. Pas eind vorig jaar keken ze er eens goed naar. En na lang onderzoek kwamen de onderzoekers erachter dat er één hele zin stond. Het is de oudste bekende complete zin ooit in het vroegste alfabet:

'Moge deze slagtand de luizen in het haar en in de baard bestrijden.'

Redder in nood

De zin laat volgens de archeologen zien dat de luizenkam de enige redder in nood was tegen luizenbestrijding. Moderne shampoos en andere anti-luizensprays hadden de mensen natuurlijk niet.  

Vroegste alfabet

De zin staat in het Kanaätisch alfabet. 3800 jaar geleden bedachten mensen uit Kanaän, een gebied dat onder de Middelandse Zee lag, dit allereerste alfabet ooit. 

Rijkelui

De onderzoekers denken dat de kam luizen weghaalde van de rijkste lui van de stad. De kam is namelijk van duur ivoor en niet van hout. En wat de kam nog meer bewees: al duizenden jaren geleden liepen er luizen rond op de hoofden van mensen!

Tandjes

De luizenkam heeft verschillende tandjes. Aan de ene kant zitten zes dikke tanden, die haalden de klitten uit de haren. De andere veertien kleinere tanden waren bedoeld om de eitjes te verwijderen. En die missie was overduidelijk geslaagd: op de kam vonden onderzoekers kleine restjes van een hoofdluis!

Anderen lazen ook: Leugens over luizen: hoe zit dat? 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook