Bonhams

Maanstof geveild voor bijna half miljoen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Dit lijken gewoon vijf buisjes met wat stof. Maar in elk buisje zit een klein beetje maanstof. Op een veiling betaalde iemand daar omgerekend 462.000 euro voor.

De korreltjes zijn verzameld door Neil Armstrong. Hij was in 1969 de eerste mens op de maan. Nadat hij zijn eerste stappen daar zette, schepte hij grond van de maan om zeker te weten dat ze wat materiaal hadden verzameld.

Goedkoper verkocht

Het stof werd verkocht door veilinghuis Bonhams in de Amerikaanse stad New York. Zij dachten van tevoren dat het tussen de omgerekend 733.000 en 916.000 euro zou kunnen opleveren. Dat bleek toch een stuk minder. De buisjes gingen onder de hamer voor omgerekend 462.000 euro.

Bijzondere verkoop

Het is bijzonder dat het maanstof wordt verkocht. Want normaal bewaart ruimtevaartorganisatie NASA alles voor onderzoek. Toch werd het per ongeluk in de jaren '70 in een zakje verkocht. De NASA probeerde het nog terug te krijgen via de rechter, maar verloor de rechtszaak. De eigenaresse verkocht het zakje zelf weer door en zo kwam het bij het veilinghuis.

Bonhams

Anderen lazen ook: Raket Chang'e 5 gaat een stuk maan ophalen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook