Maansverduistering

Maansverduistering vanavond goed te zien

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Pak je verrekijker er maar vast bij. Als je vanavond naar buiten kijkt, kun je waarschijnlijk een gedeeltelijke maansverduistering zien.

De verduistering ontstaat omdat de aarde vanavond tijdelijk op één lijn tussen de zon en de maan staat. De maan zelf geeft geen licht, maar weerkaatst het licht van de zon. Maanlicht is dus eigenlijk weerkaatst zonlicht. Maar als de aarde daar tussen komt te staan, wordt de maan verduisterd. De aarde houdt het zonlicht dan tegen, waardoor de maan helemaal of voor een deel ervan in de schaduw van de aarde staat.

Goed te zien

Omdat er weinig wolken worden verwacht, kun je het natuurverschijnsel goed bekijken. De verduistering begint rond 18:00 uur. Twee uur later (iets na 20:00 uur) is-ie op zijn hoogtepunt en om 22:15 uur is de maan weer helemaal te zien.

Gedeeltelijk

Een maansverduistering komt een paar keer per jaar voor. In de meeste gevallen gaat het om een gedeeltelijke verduistering. Een deel van de maan blijft dan gewoon te zien. Dat zal vanavond ook zo zijn. De eerstvolgende totale maansverduistering in Nederland is pas in 2025.

Anderen lazen ook: Er komt internet op de maan.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps