Maarten van der Weijden

Maarten van der Weijden begint aan mega-zwemtocht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Meer en vaker eten én rustiger aandoen. Met die voornemens begint zwemmer Maarten van der Weijden (38) vandaag aan zijn tweede Elfstedenzwemtocht. Vorig jaar probeerde hij dat ook, maar toen haalde hij de finish niet. Vijf weetjes over deze topsporter met een missie.

1. Kampioen

Maarten van der Weijden begint al jong met zwemmen. Na zijn eerste succes in 1997 bij de Europese Jeugdkampioenschappen vrije slag gaat het snel. Drie jaar achter elkaar is hij Nederlands kampioen op de 400, 800 en 1500 meter vrije slag. Ook in open water en bij de wereldkampioenschappen in Hawaii in 2000 eindigt hij bij de snelste zwemmers. 

2. Pech en geluk

Als Van der Weijden 19 jaar is, blijkt hij kanker te hebben. Pas na vier jaar en allerlei zware behandelingen is hij weer beter. Zelf zegt de topzwemmer dat het pech was dat hij ziek werd en vooral geluk dat hij weer beter werd. Zijn motto is dan ook: accepteer de pech en ga verder met je leven.

3. Olympische medaille

Na zijn genezing gaat Van der Weijden weer zwemmen. Hij traint zeven uur per dag en slaapt zelfs in een hoogtetent om zijn uithoudingsvermogen groter te maken. In 2008 wint hij bij de Olympische Spelen een gouden medaille op de 10 kilometer.

4. Meditatie

In 2017 zwemt Van der Weijden het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk over. Heen... én terug. Hij zei toen dat zo’n lange zwemtocht voor hem een soort meditatie is. Het geld dat Van der Weijden binnenhaalt met zijn extreme zwemacties is voor onderzoek naar kanker.

5. Elfstedenzwemtocht

Op 18 augustus 2018 begint Maarten van der Weijden aan de langste zwemtocht van zijn leven: tweehonderd kilometer langs elf Friese steden. Moedig vecht hij tegen kou, honger en extreme vermoeidheid en heel Nederland leeft mee. Op dag 2 moet hij na 163 kilometer en 55 uur zwemmen uitgeput opgeven. Toch is de missie geslaagd, want de zwemmer haalt ruim vijf miljoen euro op voor kankeronderzoek. Voor veel mensen is hij een échte held.

Zou Maarten van der Weijden dit keer de finish halen? Hier kun je zijn Elfstedenzwemtocht vandaag live volgen.

Anderen lazen ook: Nieuwe Elfstedenzwemtocht Maarten van der Weijden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Super knap! Ik zou dit zelf niet vol houden. Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.