stelling maartje

Maartje over ongesteld zijn

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
maartje 2015nieuw.jpg
Maartje
Dammers

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

‘Heb jij op een paaseitje gezeten ofzo?’ In groep 8 had mijn klasgenootje achterop haar blauwe broek een grote bruine vlek. Het leek net of ze op een stukje chocolade was gaan zitten. Maar dat was het niet. Ze was voor het eerst ongesteld geworden. Toen ze dat ontdekte werd haar hoofd net zo rood als… nou ja, je snapt het.

Elke maand Of niet?

Wacht, ik leg het uit. Meisjes worden ergens tussen hun tiende en zestiende voor het eerst ongesteld. Vanaf dat moment komt er elke maand een eitje vrij in haar eierstok. Als dat eitje via de baarmoeder haar lichaam verlaat, komt er bloed mee. Om dat op te vangen gebruik je maandverband of een tampon.

Heel gewoon

Sommige meisjes zijn dus al op de basisschool ongesteld. Alleen wordt er daar niet altijd rekening mee gehouden. Op het toilet liggen geen tampons of verbandjes. Ook staan er vaak geen prullenbakken om gebruikte exemplaren in te doen. Onhandig! Op Britse scholen gaan ze dat anders doen. Daar zijn maandverband en tampons vanaf volgend jaar zelfs gratis te krijgen omdat veel meisjes het niet kunnen betalen. De scholen willen zo ook laten zien dat ongesteld zijn heel gewoon is. Goed plan, ook voor Nederlandse scholen!

Stelling: Elke basisschool moet voor gratis maandverband en tampons zorgen.

Fynn stellingFynn (10): Oneens

‘Maandverband en tampons hoeven van mij niet voor iedereen gratis, alleen voor arme gezinnen. Ik weet dat één meisje in mijn klas ongesteld wordt, omdat ze een keer per ongeluk maandverband verloor. Ik heb toen gedaan of ik niet wist dat het van haar was. Dat zou gênant voor haar zijn.’

Miene stellingMiene (10): Eens

‘Gratis maandverband op school vind ik goed, want wat moet je anders als je het niet kunt betalen? Op mijn school is dat al zo. Groep 8 zit in een apart gebouw en daar ligt het op het toilet. Jongens doen er soms wel lacherig over. Dat vind ik raar. Elk meisje krijgt hier toch mee te maken.’

Wat vind jij van de stelling? Laat hieronder weten of jij het eens of oneens bent. 

Andere stellingen lezen? Je vindt ze allemaal hier.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ja dat vind ik wel maar je mag ook wel een keer kakkerd of poepperd zeggen hoor!

Eens
Bij ons op school is het niet

Oneens. Veel scholen hebben daar geen geld voor en dan moeten ze het het kopen.

Bij ons is er al gratis maandverband en zijn er al tampons Duimomhoog Blij

Hallo

Ik snap jouw reactie niet

Eens! Ik ben op de middelbare ongesteld geworden, maar ik ken een meisje die het al in groep 6 werd. Jammer dat er geen rekening mee gehouden word, ik hoop dat dat gaat veranderen.

Ik ben er mee eens!
Mijn school heeft het wel!

Ik vindt het een goed idee, want ikzelf kan elk moment ongesteld worden, dus ik vindt het wel handig, maar bij ons op school is het al Duimomhoog Duimomhoog

Eens ik zou dat heel handig vinden !

ikzelf ben een jongen maandverband libresse of een andere maandverband moet gratis sijn en in supermarkt goed koop er worden always maandverband en libresse is niet goed koop moet 14 in een pakje € 1 euro per pakje sijn of 50 cent maandverband is in nederland € tehoog euros

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.